Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(Exclusivitate RFI) Iliescu: PSD nu a fost suficient de prezent în campania electorală; Ponta e un tânăr meritoriu, dar fără experienţă de partid

Activitatea PSD a slăbit, partidul nu a fost pe măsura confruntării în campania electorală, declară la RFI preşedintele de onoare al formaţiunii, Ion Iliescu. În opinia sa, Victor Ponta este "un tânăr meritoriu, cu multe calităţi", dar fără prea multă experienţă politică de partid. Iliescu e de părere că liderul PSD "n-a avut acest suport, această încărcătură, de relaţie cu partidul propriu".

Ion Iliescu spune că PSD a slăbit: "Eu cred că activitatea de partid pe de o parte a PSD-ului şi activitatea vie a unui partid de dimensiunea unui partid de masă, cum este PSD-ul, a slăbit. Şi Ponta a făcut... sigur, un om mai tânăr, cu mai puţină experienţă, inclusiv de partid, el a intrat în partid în anul 2000, a fost adus de Năstase şi format de Năstase în activitatea guvernamentală, n-avea experienţă politică de partid şi asta s-a simţit în funcţionarea partidului. Or înfruntarea democrată, forţa forţelor politice care-şi susţin nişte candidaţi este esenţială. Şi eu cred că PSD-ul de astă dată s-a aflat slăbit şi a avut o prestaţie, o prezenţă, ca forţă a militanţilor partidului slabă, nu pe măsura confruntării (...). Ponta e un tânăr meritoriu, cu multe calităţi, dar n-a avut acest suport, această încărcătură, de relaţie cu partidul propriu şi cu o masă de oameni care să fie rezervorul stabil de susţinători".

Întrebat dacă Victor Ponta nu a ştiut să atragă de partea sa militanţii PSD, Ion Iliescu a răspuns: "Eu cred că partidul nu a fost suficient prezent în această campanie electorală. Este şi un joc al evoluţiei vieţii democratice, această succesiune uneori e o stare de spirit care se creează, nevoia schimbării".

 
Ion Iliescu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre înfrângerea lui Victor Ponta la alegerile prezidenţiale