Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Leonard Orban: Semnele de întrebare faţă de Forumul China-Europa Centrală şi de Est sunt nepotrivite şi nejustificate

leonard_orban_semnele_intrebare_fata_forumul_china_europa_centrala_est_sunt_nepotrivite_nejustificate.jpg

Premierul chinez, Li Keqiang şi omologul său român, Victor Ponta (Foto: www.gov.ro)

China nu are nici un interes să dividă Uniunea Europeană. Semnele de întrebare faţă de Forumul China-Europa Centrală şi de Est de la Bucureşti sunt nepotrivite şi nejustificate. Declaraţiile au fost făcute la RFI de fostul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Forumul China-Europa Centrală şi de Est de la Bucureşti este o acţiune importantă pentru toate statele implicate în acest summit, spune Leonard Orban.

"Este o acţiune importantă, nu numai pentru România, ci pentru toate statele implicate în dezbateri. Vorbim de o importanţă nu numai economică, deşi, după cum spune şi titlul forumului, este forum economic, cu prioritate vor fi discutate chestiuni economice, dar dimensiunea depăşeşte cea economică", crede fostul ministru al Afacerilor Europene.

Leonard Orban consideră că eventualele temeri ale UE legate de acest forum sunt nejustificate: "Ştim cu toţii de faimoasa circulară, care ar fi fost transmisă de la nivelul unor instituţii sau unei instituţii europene. Eu n-am văzut documentul, dar dacă el a fost transmis, a fost o iniţiativă nepotrivită. E ca şi cum ai spune cuiva să respecte legile statului în care trăieşte. Cred că semnele de întrebare legate de acest forum sunt nepotrivite. De ce, pentru că nu este prima manifestare a acestei acţiuni, ne aflăm la a treia conferinţă, prima a fost la Budapesta, după aia la Varşovia şi acum la Bucureşti, deci nu este o iniţiativă nouă. Oportunităţile de colaborare între statele membre ale Uniunii Europene şi China există în continuare, ele pot fi valorificate, Uniunea Europeană are nevoie din punctul meu de vedere de o colaborare cât mai strânsă cu autorităţile chineze, cu companiile chineze şi în sensul ăsta se înscrie această dezbatere. Deci acele ezitări despre care s-a vorbit după părerea mea nu sunt justificate. E adevărat, în momentul de faţă există nişte dispute comerciale între China şi UE, dar e normal să existe, având în vedere volumul extraordinar de mare al dimensiunii comerciale între cele două părţi. Din punctul de vedere al UE, China este al doilea partener comercial după Statele Unite, deci vorbim de o dimensiune foarte mare a schimburilor comerciale între cele două părţi".

 

"China vrea o Uniune Europeană unită"

 

Leonard Orban crede că Beijingul nu are interesul de a divide UE: "Cred că şi aici contrazic pe unii care ar fi zis că China are o strategie de a divide UE, cred că interesul strategic al Chinei este să aibă ca partener o Uniune Europeană cât mai puternică şi cât mai unită. Dimpotrivă, nu cred că este interesul strategic al Chinei să dividă Uniunea Europeană".

În fine, fostul ministru se aşteaptă ca nu toate acordurile semnate luni la Bucureşti de România şi China să fie şi puse în aplicare: "Se doreşte punerea în aplicare a tuturor acestor demersuri, dar de la momentul semnării şi până la momentul finalizării diferitelor proiecte e o cale foarte lungă şi experienţa ne-a învăţat că nu toate sunt duse până la capăt".

 
Leonard Orban, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Forumul China-Europa Centrală şi de Est