Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Teodor Meleşcanu şi-a dat demisia din funcţia de ministru de Externe

teodor_melescanu_dat_demisia_functia_ministru_externe.jpg

Ministrul demisionar de Externe, Teodor Meleşcanu (Foto: www.mae.ro)

Teodor Meleşcanu a demisionat marţi din postul de ministru de Externe, la doar două zile după al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Mandatul său a durat opt zile. Opoziţia şi românii din diaspora i-au cerut lui Meleşcanu să-şi dea demisia, pentru că nu a înfiinţat secţii de votare suplimentare în diaspora.

Teodor Meleşcanu a anunţat că-şi depune marţi în şedinţa de Guvern mandatul de ministru de Externe.

El precizează că face acest lucru pentru că nu toţi românii din diaspora au putut vota şi că a luat această decizie ca "om de onoare", "într-o ţară în care nimeni nu prea-şi asumă responsabilităţile".

Teodor Meleşcanu spune că deşi a crescut numărul românilor din diaspora care au putut să voteze în turul II, fiind înregistrată o cifră record de votanţi, rămâne totuşi un fapt, respectiv acela că "nu toţi cetăţenii şi-au putut exercita dreptul de vot".

"Acest lucru trebuie asumat. Întrucât trăim într-o ţară în care nimeni nu prea-şi asumă responsabilităţile şi singura preocupare este plasarea responsabilităţilor de la unul la altul, eu, ca un om de onoare, îmi asum această responsabilitate şi îmi voi depune astăzi, la şedinţa de Guvern, mandatul de ministru al Afacerilor Externe", explică el.

Teodor Meleşcanu a preluat funcţia de ministru de Externe pe 10 noiembrie, după ce Titus Corlăţean şi-a dat demisia, în urma criticilor privind organizarea alegerilor prezidenţiale în diaspora.

Titus Corlăţean afirma atunci că nu există baze legale pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate în turul doi.

Şi la turul doi al alegerilor prezidenţiale au fost foarte mulţi români care nu au reuşit să voteze, după ce au stat mai multe ore la coadă.

Premierul Victor Ponta a declarat luni că Teodor Meleşcanu a făcut tot ce putea să facă în privinţa votului din diaspora, acesta nevenind în fruntea MAE pentru a rămâne, ci încercând să ajute.

"Încerc să salvez prestigiul MAE. Este o instituţie fundamentală a statului român, care are ca atribuţii reprezentarea noastră. Domnul ministru Meleşcanu a venit în ultimul moment, a făcut tot ceea ce putea să facă din punct de vedere legal şi omenesc. Oricum, domnia sa nu a venit să rămână ministru de Externe şi practic a încercat să ajute pe ultima sută de metri", a spus şeful Guvernului.

Teodor Meleşcanu şi-a cerut scuze românilor din diaspora care nu au putut vota duminică şi a declarat că trebuie identificate soluţii legislative pentru ca românii să-şi exercite dreptul de vot, oriunde s-ar afla în străinătate.