Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bombardiere americane violează spaţiul aerian extins al Chinei

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Două bombardiere americane de tip B-52 au pătruns în mod neautorizat în spaţiul aerian al Chinei, în Marea Chinei de Est. Informaţia vine chiar de la oficiali americani, citaţi de Wall Street Journal.

Cele două avioane americane au zburat deasupra Mării Chinei de Est, fără a informa Beijingul. Statele Unite contestă astfel direct decizia Chinei de a extinde zona de securitate aeriană.

Oficiali din cadrul Pentagonului avertizaseră că SUA vor contesta direct noua zona de securitate aeriană chineză.

China a afirmat miercuri că a supravegheat constant zborul celor două bombardiere americane care au intrat, fără să anunţe Beijingul, în noua zonă de apărare aeriană, potrivit AFP.

ONU a sugerat Chinei şi Japoniei să negocieze pentru a găsi o soluţie la disputele lor teritoriale, în urma deciziei Beijingului de a crea o zonă de apărare aeriană deasupra mării Chinei orientale.

Decizia regimului comunist a provocat iritarea Japoniei, întrucât zona chineză cuprinde insulele Senkaku, un arhipelag controlat de Japonia însă revendicat de China. Beijingul l-a convocat pe ambasadorul japonez, iar autorităţile de la Tokyo, pe ambasadorul chinez.