
Politică
Mihnea Motoc, propus ca ministru de Externe
mihnea_motoc_propus_ca_ministru_de_externe.jpg

Din aprilie 2008, Mihnea Motoc este ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, Reprezentant Permanent al României pe lângă Uniunea Europeană, după ce anterior, timp de cinci ani, a îndeplinit aceste atribuţii pe lângă ONU.
Teodor Meleşcanu a anunţat că-şi depune marţi în şedinţa de Guvern mandatul de ministru de Externe. El precizează că face acest lucru pentru că nu toţi românii din diaspora au putut vota şi că a luat această decizie ca "om de onoare", "într-o ţară în care nimeni nu prea-şi asumă responsabilităţile".
Teodor Meleşcanu a preluat funcţia de ministru de Externe pe 10 noiembrie, după ce Titus Corlăţean şi-a dat demisia, în urma criticilor privind organizarea alegerilor prezidenţiale în diaspora.
Titus Corlăţean afirma atunci că nu există baze legale pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate în turul doi.
Şi la turul doi al alegerilor prezidenţiale au fost foarte mulţi români care nu au reuşit să voteze, după ce au stat mai multe ore la coadă.
Cine este Mihnea Motoc?
Mihnea Ioan Motoc, la cei 48 de ani, este un diplomat tânăr, dar cu experienţă. Din 2008 şi până în prezent este Reprezentant Permanent al României la Uniunea Europeană. Înainte de asta, timp de cinci ani, a fost Reprezentant Permanent al României la ONU, iar între 1999 şi 2001 a fost ambasador al României în Olanda.
El a studiat la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti (1984-1989). După absolvirea acestora a urmat studii post-universitare în Drept internaţional privat la Facultatea de Drept a Universităţii din Nisa, Franţa (1990-1991) şi studii de masterat în Drept internaţional public şi comparat la George Washington University din Washington, DC, SUA.
După absolvirea studiilor universitare, Motoc a lucrat ca procuror până în 1991.
Revenind la activitatea diplomatică, pe lângă posturile de ambasador, în centrala MAE, Mihnea Motoc a fost secretar de stat pentru integrare europeană şi afaceri multilaterale (2001-2003). A avut de asemenea funcţia de secretar II şi director adjunct al Departamentului Drepturile Omului (1994-1996), secretar I şi director al Departamentului Uniunea Europeană (1996-1997) şi director general, şef al Departamentul pentru Afaceri Europene şi Euro-atlantice. S-a ocupat în special de dosarul aderării României la NATO.
Să menţionăm şi că Mihnea Motoc vorbeşte fluent engleza şi franceza şi că este căsătorit cu Iulia Motoc, în prezent judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.