Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Corlăţean: România a ajuns deja la nivelul maxim de export de forţă de muncă

titus-corlatean-rfi-schengen-privilegiem-dialogul-politic-diplomatic.jpg

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean (Foto: RFI România)

Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a declarat într-un interviu acordat postului de televiziune Channel 5 că România "a atins nivelul maxim la exportul forţei de muncă", deci nu se pune problema unei "invazii" de români în Marea Britanie începând cu 1 ianuarie 2014, când restricţiile ar trebui ridicate de Londra.

"Sincer, am o dilemă foarte serioasă: să mă înfurii sau să izbucnesc în râs, pentru că știm care este realitatea. Pe de altă parte, sunt politician și pot să înțeleg, chiar dacă nu sunt de acord cu acest lucru, că unii politicieni încearcă să exploateze acest subiect într-un mod extrem de populist, pentru a câștiga voturi în plus", declară şeful diplomaţiei de la Bucureşti.

El subliniază însă că dacă ar fi vorba de "o discuție rațională și corectă", Londra ar trebui să admită că majoritatea românilor "au fost și sunt bine integrați în societatea britanică. Își plătesc taxele, muncesc și aduc mai mult decât iau sistemului britanic".

Titus Corlăţean mai spune că britanicii nu trebuie să uite că "românii care au vrut să plece din țară și să lucreze în afara ei au făcut-o deja", că "Marea Britanie nu este o destinație favorită a românilor" şi că România "a ajuns deja la nivelul maxim de export de forță de muncă". "Avem nevoie de mână de lucru în țară, deci vor exista și oportunități interesante pe piața muncii din țara mea", conchide şeful diplomaţiei de la Bucureşti.