Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Teodor Atanasiu: E destul de greu să faci o majoritate parlamentară fără traseişti politici

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

PNL nu se grăbeşte să facă un Guvern până la sfârşitul acestui an, declară la RFI vicepreşedintele liberal, Teodor Atanasiu. El precizează că "dacă scoţi din calcul traseismul politic, doar PNL şi UDMR n-ajung pentru constituirea unei majorităţi".

Cum va prelua PNL puterea? Teodor Atanasiu spune că "având în vedere actuala componenţă a Parlamentului României, în care cam 20% din parlamentari sunt aşa-zişii traseişti politici, adică cei care au candidat pe-o listă şi acum se află în cu totul şi cu totul alt partid, e destul de greu să faci o majoritate parlamentară fără aceşti traseişti politici. Lăsând PNL şi respectiv PSD din această ecuaţie, rămân foarte puţini, UDMR-ul şi câţiva parlamentari care să nu se afle în această situaţie de traseism politic. De aceea, cred că e destul de greu ca PNL să facă într-un ritm rapid o altă majoritate".

Întrebat dacă asta înseamnă că vor trebui luaţi în calcul şi traseiştii politici la formarea unei alte majorităţi parlamentare, vicepreşedintele PNL a răspuns: "Dacă scoţi din calcul traseismul politic, doar PNL şi cu UDMR-ul care ar rămâne ca partid fără traseişti n-ajung pentru constituirea unei majorităţi. În timp, o să încercăm în urma discuţiilor fie să constituim o majoritate parlamentară, fie să ne consolidăm ca Opoziţie foarte puternică şi într-un final să reuşim să dăm jos Guvernul. Ceea ce pot să vă spun cu siguranţă este că nu ne grăbim să facem repede un Guvern până la sfârşitul acestui an".

 

Cine decontează măsurile sociale adoptate în 2014?

 

De ce ar vrea PNL să ajungă la putere anul viitor, din moment ce ar trebui să deconteze toate măsurile sociale adoptate în acest an de actualul Guvern? Teodor Atanasiu spune că "n-ar fi pentru prima dată când venim după o perioadă dificilă şi cu multe lucruri de decontat. Dar totuşi, orice partid politic serios doreşte să ajungă la putere tocmai pentru a-şi putea pune în practică ideile politice şi proiectele pe care le are. Din Opoziţie poţi foarte frumos să ţi le prezinţi, dar ca să le pui în practică nu poţi decât dacă guvernezi".

Noul PNL vrea să preia puterea, iar acest lucru se va întâmpla în 2015 sau cel târziu în 2016, când vor fi alegeri parlamentare, a declarat marţi preşedintele ales al României, Klaus Iohannis. Co-preşedintele PNL a precizat că formaţiunea "nu vrea o cosmetizare a unui Guvern PSD, de ochii lumii".

De partea sa, co-preşedintele PNL, Vasile Blaga, a subliniat că schimbarea puterii nu se va face prin acceptarea de traseişti politici în formaţiunea liberală: "Nu vom primi traseişti politici ca să facem majorităţi".

 
Teodor Atanasiu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre preluarea guvernării de către PNL