Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chirtoacă, despre unirea Rep. Moldova cu România: Declaraţia lui Traian Băsescu e vizionară

chirtoaca_despre_unirea_rep_moldova_cu_romania_sangele_apa_nu_se_face_lucrurile_trebuie_corectate.gif

Dorin Chirtoacă şi-ar dori unirea Republicii Moldova cu România.

Primarul Chişinăului se declară adeptul unirii Republicii Moldova cu România. "De când eram copil, atât eu, cât şi părinţii mei, unchii mei, toată familia, întotdeauna ne-am declarat unionişti", spune într-un interviu la RFI Dorin Chirtoacă. Prim-vicepreşedintele Partidului Liberal crede că declaraţia lui Traian Băsescu despre unirea cu Republica Moldova este "vizionară".

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat miercuri seară la TVR că următorul proiect de ţară pentru România este întregirea ţării, menţionând că este convins că dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, atunci ţara noastră va fi pregătită.

Dorin Chirtoacă e de acord şi spune că lucrurile trebuie corectate: "Exact acelaşi lucru scrie şi în statutul formaţiunii noastre, unitatea poporului în cadrul Uniunii Europene şi asta am scris încă de acum zece ani în statut, fiind convinşi că aceasta este calea corectă. Evident, declaraţia de ieri a preşedintelui se înscrie de fapt în şirul luărilor de atitudine faţă de Basarabia, faţă de Moldova, pe care domnia sa le-a avut constant în acest sens şi nu pot spune decât că într-adevăr este corect, sângele apă nu se face şi mai devreme sau mai târziu, lucrurile trebuie corectate. O minimă modalitate de corectare a lucrurilor reprezintă integrarea europeană şi a Republicii Moldova, exact aşa cum s-a integrat România, în NATO şi UE".

 

Traian Băsescu, un "vizionar"

 

Dorin Chirtoacă spune că declaraţia preşedintelui Traian Băsescu este "vizionară": "Consider ca fiind vizionară declaraţia de ieri a preşedintelui şi consider într-adevăr corect pentru poporul român, care trebuie să-şi redobândească demnitatea pierdută ca urmare a primului Război Mondial, ca urmare a celui de-al doilea Război Mondial, ca urmare a pactului Ribbentrop-Molotov şi a nedreptăţilor comise asupra poporului român de către regimul comunist, în ultima parte a istoriei, consider corectă această abordare pentru a recăpăta demnitatea şi pentru ca naţiunea română să fie în rând cu toate celelalte popoare europene, care şi-au câştigat libertatea, independenţa şi care în prezent concurează pozitiv între ele, pentru a avea o viaţă mai bună".

Întrebat dacă personal şi-ar dori unirea Republicii Moldova cu România, primarul Chişinăului a răspuns: "Întotdeauna, de când eram copil, atât eu, cât şi părinţii mei, unchii mei, toată familia, întotdeauna ne-am declarat unionişti, n-a fost niciodată nici o deviere de la acest obiectiv personal şi sufletesc al fiecăruia dintre noi. Acum, înţelegem şi noi că aceste lucruri sunt posibile doar într-un anumit cadru juridic şi asta trebuie respectat atât în România, cât şi în Republica Moldova, altfel n-ai cum. Pentru asta s-a jertfit unchiul meu, Gheorghe Ghimpu, care a stat şase ani închis, în perioada '72-'78, pentru tricolor, pentru limba română. Şi apropo, la piatra funerară de la cimitir este chiar harta României mari, care stă la umbra unei cruci şi pe piatra respectivă scrie ce-a spus unchiul meu încă în perioada sovietică şi anume că ne vom salva doar revenind la românism şi realizând reîntregirea neamului românesc. Ăsta a fost crezul său, acesta este şi crezul meu. Cum se poate face acest lucru, depinde acum de capacitatea noastră de a convinge majoritatea de pe ambele părţi ale Prutului, în aşa fel încât lucrurile să poată avea loc conform regulilor pe care le-am acceptat cu toţii, Constituţie, legi şi aşa mai departe".

Dorin Chirtoacă, intervievat de Cosmin Ruscior, despre declaraţia lui Traian Băsescu privind unirea Rep. Moldova cu România