Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Profilul consilierului prezidenţial. Zoe Petre: Marea primejdie este să spui lucruri care-i fac plăcere şefului

Care este profilul consilierului prezidenţial? Cel mai mare pericol pentru un şef de stat este ca echipa sa de colaboratori să-i spună doar lucruri care-i fac plăcere. Iată ce declară la RFI istoricul Zoe Petre, fost consilier al preşedintelui Emil Constantinescu.

Zoe Petre spune că un şef de stat îşi face o echipă de consilieri după chipul şi asemănarea sa.

"Opinia mea este că trebuie să fie persoane cu o independenţă intelectuală deja atestată, pentru că marea primejdie într-o echipă de consiliere este să spui lucruri care-i fac plăcere şefului (...). Bineînţeles, depinde de şef ce doreşte şi ce aşteaptă de la aceşti consilieri. Dacă vrea doar informaţii tehnice, dosare şi ciorne de scrisori şi de alocuţiuni, e până la urmă dreptul lui să şi-i aleagă în felul acesta", consideră fostul consilier prezidenţial.

"Din experienţa mea, cel mai important este totuşi să fie prima pavăză în calea unor erori, derapaje, care sunt omeneşti, inclusiv la nivelul unui preşedinte", afirmă Zoe Petre.

"Domnul Brucan spunea odată despre preşedintele Iliescu că din punctul dumnealui de vedere a greşit înconjurându-se de yesmeni şi de sicofanţi", aminteşte ea.

În opinia sa, "trebuie să ţinem seama totuşi de un lucru fundamental: preşedintele şi nu altcineva este cel care a fost votat de milioane de oameni, preşedintele şi nu altcineva poartă responsabilitatea politică şi chiar istorică a actelor pe care le asumă. Deci consilierii, pot, trebuie, în opinia mea, să-l contrazică, dar să nu uite că de răspuns el răspunde, nu ei".

 
Zoe Petre, intervievată de Cosmin Ruscior, despre profilul consilierului prezidenţial