Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


APADOR-CH: Întreaga conducere a Guvernului a comis o infracţiune împiedicând votul în diaspora

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a anunţat că a fost deschis un dosar în care a început urmărirea penală in rem faţă de fapta de încălcare a dreptului la vot, ca urmare a problemelor la scrutinul din diaspora. Conform Codului penal, împiedicarea dar şi tentativa de împiedicare, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Preşedintele instanţei supreme, Livia Stanciu, a declarat că "strict pe lege" se putea da o ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru înfiinţarea unor noi secţii de votare în turul al doilea, sugerând astfel că vinovaţii s-ar găsi în zona guvernamentală.

La RFI, directorul executiv al organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului APADOR CH spune că, în opinia sa, guvernul era prin lege obligat să se achite de responsabilitatea organizării alegerilor şi trebuie să răspundă pentru încălcarea dreptului la vot al românilor din diaspora. De vină nu ar fi exclusiv ministerul de externe, cel responsabil cu organizarea scrutinului în afara ţării, ci întreaga conducere a guvernului, care ar fi trebuit să ia toate măsurile necesare pentru a permite buna desfăşurare a votului, fără oprelişti, spune Nicoleta Andreescu. Mai mult, aceasta sugerează că faptele ar putea fi cercetate potrivit legii privind actele de corupţie chiar de către Direcţia Naţională Anticorupţie dacă vorbim de o împierdicare a exercitării dreptului la vot comisă de către unul sau mai mulţi reprezentanţi ai unor formaţiuni politice. Deja ce s-a întâmplat, mai spune directorul executiv al APADOR CH, ar impune modificarea legii astfel încât, pe viitor să se evite ca un premier care candidează la prezidenţiale să fie şi cel care răspunde de organizarea scrutinului. « Anumite disfuncţionalităţi sau semne de întrebare cu privire la felul în care un guvern organizează un proces electoral e foarte probabil să apară în situaţiile în care şeful guvernului este şi candidat în acele alegeri. Nu zice nimeni ca unui prim ministru  să i se interzică să candideze la funcţia de şef al statului însă s-ar putea printr-o modificare legislativă impune obligaţia de a se retrage de la şefia guvernului dacă este candidat la prezidenţiale », a explicat Nicoleta Andreescu, adăugând că astfel s-ar evita şi alte semne de întrebare legate inclusiv de expunerea mediatică mai mare în campanie a unui astfel de candidat.     

În concluzie, APADOR CH recomandă lansarea unei dezbateri publice corecte şi transparente pe marginea legii electorale şi a viitorului Cod Electoral care riscă altfel, dacă va fi elaborat pe genunchi, să genereze noi situaţii de criză la următoarele alegeri fie ele parlamentare sau prezidenţiale.