Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Analist: Acordul de Asociere cu UE va fi semnat doar dacă va exista stabilitate politică în Rep. Moldova

analist_acordul_asociere_ue_semnat_doar_daca_exista_stabilitate_politica_rep_moldova.jpg

Premierul moldovean, Iurie Leancă, în stânga (Foto: www.gov.md)

Republica Moldova urmează să semneze şi să ratifice Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană până la expirarea actualului mandat al Comisiei Europene, adică în toamna anului viitor. Despre acţiunile post-Vilnius, dar şi o eventuală perspectivă de aderare a Republicii Moldova la UE a discutat corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu, cu directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă din Republica Moldova, Victor Chirilă.

Comentatorul Victor Chirilă declară că acum, după parafarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, reformele trebuie continuate mult mai serios decât s-a făcut până în prezent. "Statele membre ale Uniunii Europene așteaptă rezultate, progrese în special la capitolul combaterea corupției, reforma justiției, reforma Procuraturii, transparență în luarea deciziilor, în special când au loc privatizări. Guvernul are un program ambițios de privatizări pentru anul viitor, într-un an electoral și acest lucru nu este deloc ușor pentru că întotdeauna în jurul privatizărilor mai există și întrebări, mai există și oameni sceptici. Guvernul trebuie să țină cont de acest lucru și să dea dovadă de o transparență cât mai mare", consideră expertul de la Chișinău.

 

"Guvernarea trebuie să evite orice scandal care ar şubrezi imaginea în capitalele europene"

 

Se va ajunge la semnarea și ulterior ratificarea Acordului de Asociere doar dacă va fi asigurată stabilitatea politică în Republica Moldova, o condiție foarte importantă, de altfel, e de părere Victor Chirilă: "Guvernarea trebuie să evite orice scandal care ar șubrezi imaginea în capitalele europene, să demonstreze că se fac pași concreți și cu siguranță vom semna acest acord. Repet, importantă este stabilitatea politică de acasă și o guvernare eficientă, coerentă, o guvernare care a tras lecțiile în urma scandalurilor din acest an".

Şi dacă Republica Moldova va semna Acordul de Asociere cu UE, asistența financiară va crește. Va exista și un alt Plan de Acțiuni de Parteneriat cu Uniunea Europeană, spune comentatorul. "Acest lucru va implica o sumedenie de alte angajamente, care necesită și resurse financiare în special pentru pregătirea economiei noastre, a companiilor noastre, a instituțiilor noastre, ca să facem față angajamentelor ce țin de așa-zisa Zonă de Liber Schimb, Aprofundat și Cuprinzător. Mă aștept la creșterea volumului de asistență financiară, tehnică din partea Uniunii Europene. Investițiile vor veni pe măsură ce Republica Moldova va beneficia de aceste noi oportunități ale Zonei de Liber Schimb, Aprofundat și Cuprinzător", continuă Victor Chirilă.

 

"Rep. Moldova a făcut un pas mare spre obţinerea unei perspective clare de aderare la UE"

 

Chiar dacă actualul Acord de Asociere nu prevede o perspectivă politică de aderare a Rep. Moldova la Uniunea Europeană, oferă în schimb pentru prima oară perspectiva de integrare economică în UE: "Zona de Liber Schimb, Aprofundat și Cuprinzător este un prim pas în această direcție, pentru că presupune nu doar ridicarea taxelor vamale, ci și armonizarea unui volum mare de legi, instituții, norme, standarde economice, comerciale, transport din diferite domenii cu cele ale Uniunii Europene. Din acest punct de vedere putem spune că noi am făcut un pas mare spre obținerea unei perspective clare de aderare la UE. Acordul de Asociere este o precondiție necesară pentru a obține în viitor o asemenea perspectivă".

În ceea ce privește regimul liberalizat de vize, Republica Moldova trebuie să continue dialogul cu capitalele europene și să recupereze ceea ce a fost ratat în urma scandalurilor din anul 2013, e de părere Victor Chirilă. "Trebuie să continue reformele legate de corupție, justiție, pentru a demonstra că noi într-adevăr avem voință și dorim să facem schimbări pozitive în Republica Moldova. Dacă acest lucru se va întâmpla, dar vom avea și stabilitate politică, cred că și acele state reticente care mai sunt în Uniunea Europeană își vor schimba decizia și percepția asupra Republicii Moldova. Olanda avea anumite reticențe, Franța era evazivă, deși oficial, mesajele venite de la Paris sunt încurajatoare. Germania nu a luat o decizie fermă, chiar dacă susținerea este enormă", a mai spus comentatorul de la Chișinău.

 

"După parafarea Acordului de Asociere, provocările vor continua în stânga Nistrului"

 

Potrivit lui Victor Chirilă, vestea venită de la Kiev este un mare dezavantaj,  încurajat şi de administrația transnistreană. "Presiunile Rusiei vor crește mai mult anul viitor, când în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare. După parafarea Acordului de Asociere, provocările vor continua în stânga Nistrului. Ei sunt acum destul de intransigenți în raport cu Chișinăul. Nu au nici un interes ca Republica Moldova să realizeze prevederile Acordului de Asociere și cele legate de Zona de Liber Schimb, pentru că acesta în cele din urmă va crea o presiune mare asupra comunităților de afaceri din regiunea transnistreană. Or, acum odată ce Ucraina a luat această hotărâre, transnistrenii sunt mult mai relaxați, dar și în același timp mult mai încurajați pe calea aleasă", a mai declarat Victor Chirilă, director executiv al Asociației pentru Politică Externă, în interviul pentru RFI.

 
Victor Chirilă, intervievat de corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu, despre Acordul de Asociere al Rep. Moldova cu UE