Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un an de la Maidan

maidan.jpg

Imagine de la protestele din 2014 din arhiva Reuters.

Partidele prooccidentale ucrainene între care şi Blocul Poroşenko, Frontul Popular, Samapomici şi Partidul Radical au parafat ieri seara un acord de coaliţie în Parlament. Prezentarea documentului va avea loc azi, cu ocazia aniversării protestelor din Piaţa Independenţei, aşa numitul Maidan de la Kiev. Semnarea acordului va avea loc însă în data de 27 noiembrie, când va avea loc prima şedinţă a Parlamentului. Tot azi, cu ocazia marcării unui an de la Maidan, vicepreşedintele american Joe Biden se va afla la Kiev, unde se va întâlni cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

În cursul vizitei sale la Kiev, Joe Biden are programate întrevederi cu premierul Arseni Iaţeniuk şi cu preşedintele Petro Poroşenko, iar discuţiile vor fi dominate de "încălcarea de către Rusia a acordului de la Minsk din 5 septembrie". Kievul şi occidentalii acuză Moscova că i-ar susţine pe separatiştii proruşi din estul Ucrainei, ceea ce Kremlinul a dezminţit. Cert este că din 5 septembrie şi până la 18 noiembrie, 957 de persoane, dintre care 119 femei, au fost ucise în Ucraina, potrivit ultimului bilanţ făcut de Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

În acest context, Kievul mizează să obţină de la Biden asigurări cu privire la acordarea unui ajutor militar american suplimentar. De la începutul crizei, Washingtonul a anunţat un ajutor de 116 milioane de dolari pentru livrarea de echipamente neletale şi pentru pregătirea forţelor de securitate ucrainene. "Nu există o soluţie militară pentru această criză, deşi este clar ce încearcă Rusia să impună prin intermediari în estul Ucrainei", a declarat Joe Biden, într-un interviu pentru un cotidian ucrainean, înaintea vizitei la Kiev. "Ucraina are dreptul să se apere împotriva acestei agresiuni, iar noi oferim asistenţă de securitate pentru a ajuta Ucraina în eforturile sale", a adăugat el. De partea sa, Secretarul Consiliului rus de Securitate, Nikolai Patruşev, a avertizat însă că un eventual ajutor militar american ar reprezenta un factor de "agravare a conflictului".