Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iurie Leancă : Republica Moldova nu este pregătită să se unească cu România

iurie_leanca_republica_moldova_deschide_un_nou_capitol_in_istoria_sa.jpg

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă (Foto: RFI/Valeria Viţu)

Republica Moldova nu este pregătită să se unească cu România şi preferă să se integreze în Uniunea Europeană , a declarat vineri premierul moldovean Iurie Leancă, la summitul Parteneriatului Estic, la Vilnius, pentru RIA Novosti.

 

"Nu, pentru că ne stabilim sarcini concrete în ceea ce priveşte aderarea Moldovei la UE", a răspuns Leancă atunci când a fost întrebat dacă este posibilă o unire între cele două state.

Republica Moldova a parafat vineri un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană.

"Atunci când vom fi un (stat) membru UE, vom face parte dintr-un spaţiu economic şi comercial comun. Nu vor exista frontiere interne. Acesta este obiectivul pe care-l vizăm", a mai declarat premierul moldovean.

Această poziţie este opusă celei a României, care doreşte unirea cu Republica Moldova. Preşedintele român Traian Băsescu a declarat la Vilnius că unirea cu Republica Moldova constituie una dintre priorităţile politicii externe a Bucureştiului.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seara, la TVR, că următorul proiect de ţară pentru România este întregirea ţării, menţionând că este convins că dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, atunci România va fi pregătită.

"Un popor, când are ocazia să fie împrenă, nu va renunţa. Nu mizez pe oameni politici, toată acţiunea mea legată de Republica Moldova a fost legată de ideea că poate ne vom uni, ştiu că nu e momentul acum, dar (...) acest lucru se va întâmpla, pentru că sângele apă nu se face", a spus preşedintele.

Întrebat dacă s-a consultat cu diplomaţia românească, Traian Băsescu a răspus că "cel care trebuie să dea tonul în politica externă sunt eu. Credeţi că domnul Corlăţean nu doreşte unirea cu Republica Moldova?".

 

Pe de altă parte, şeful Executivului de la Chişinău, Iurie Leancă, spune, potrivit trimisului special RFI la Vilnius, Valeria Viţu, că şi-ar dori ca după Vilnius să se schimbe viaţa în bine, însă miracole nu există. Parafarea Acordurilor şi punerea acestora în aplicare în toamna anului viitor înseamnă crearea premiselor pentru integrarea economiei noastre pe o piaţă formată din 500 de milioane de oameni, o piaţă care se bucură de un nivel de trai mult mai înalt, fie că e vorba de salarii şi pensii decente, fie că ne referim la şcoli, universităţi mai competitive sau apă nepoluată.

La fel, înseamnă posibilităţi pentru familii ca să-și pornească propriile afaceri, în condiţii prielnice şi egale pentru toată lumea, indiferent de mărimea business-ului, de regiune sau de domeniu. Integrarea europeană mai înseamnă o societate fără corupţi.

Într-o perspectivă apropiată, susține premierul Iurie Leancă, urmează să ne bucurăm de un alt avantaj al apropierii noastre de Europa şi anume circulaţia liberă, fără vize, în Spaţiul Shengen. "Asta va însemna că familiile se vor putea reuni mult mai des, nu doar de sărbători şi nu doar acasă, în Moldova, ci în orice oraş din Europa", spune el.

"Nu doar spațiul geografic, cultural și al valorilor sunt însă elementele ce ne unesc de Europa. Din vara anului trecut împărţim și acelaşi cer european, odată cu aderarea Moldovei la spaţiul aerian comun al Uniunii Europene. S-a întâmplat graţie faptului că am ştiut să negociem liberalizarea spațiului aerian în termen-record, de doar un an. Astfel, moldovenii au simţit la modul practic avantajele integrării europene: zboruri la preţuri mai mici, spre mult mai multe destinaţii, precum şi servicii sigure, de o calitate mai înaltă", declară Iurie Leancă.