Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Armele chimice siriene vor fi distruse pe mare

Statele Unite vor distruge o parte a arsenalului chimic sirian pe mare, la bordul unei nave. Anunțul a venit de la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice. Soluția vine după ce Albania, Belgia şi Norvegia au respins solicitările privind distrugerea armamentului chimic sirian pe propriile teritorii.

Administraţia de la Washington a propus distrugerea unei părţi a arsenalului chimic sirian la bordul unei nave-cargo aparţinând unei agenţii guvernamentale americane, în Marea Mediterană.

Planul prevede distrugerea unei părţi a arsenalului chimic sirian la bordul navei-cargo MV Cape Ray, în Marea Mediterană, perimetrul unde se va desfăşura operaţiunea urmând să fie securizat de nave militare americane.

”Directorul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice a anunţat că operaţiuni de neutralizare a armelor chimice vor fi efectuate la bordul unei nave a Statelor Unite, pe mare, utilizând tehnica hidrolizei”, se arată într-un comunicat oficial al OIAC.

Statele Unite au mai recurs la operaţiuni în apele internaţionale în alte probleme sensibile. Spre exemplu, fostul lider Al-Qaida, Osama bin Laden, a fost înmormântat în mare după eliminarea sa de către unităţi de comando americane în Pakistan.

Săptămâna trecută, Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice anunţa că analizează posibilitatea distrugerii în mare a armamentului chimic sirian, în contextul în care niciun stat nu acceptă să găzduiască operaţiunea pe propriul teritoriu.

Potrivit unui purtător de cuvânt al OIAC, distrugerea arsenalului chimic sirian în mare este o alternativă posibilă la neutralizarea armamentului pe teritoriul unui stat. O misiune comună a OIAC şi a ONU are sarcina de a neutraliza armamentul chimic sirian până la jumătatea anului 2014.

Albania, Belgia şi Norvegia au respins solicitările privind distrugerea armamentului chimic sirian pe propriile teritorii, considerând că operaţiunea ar fi riscantă.

Pe fondul presiunilor internaţionale şi pentru a evita o eventuală intervenţie militară occidentală, regimul lui Bashar al-Assad a acceptat distrugerea arsenalului chimic.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad.

Bilanţul violenţelor este, potrivit estimărilor ONU, de peste 100.000 de morţi.