Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Audieri maraton pentru fostul premier portughez arestat într-un dosar de fraudă fiscală

socrates36.jpg

Jose Socrates

Fostul premier portughez, Jose Socrates, revine astăzi în fața unui judecător la Tribunalul central din Lisabona. Arestat vineri seara de poliţie în cadrul unei anchete de fraudă fiscală, corupţie şi spălare de bani, Socrates ar urma să explice mai multe operaţiuni bancare şi transferuri suspecte de bani.

Jose Socrates, fost şef al Guvernului socialist portughez, care a condus ţara între 2005 şi 2011, a fost interogat de judecător toată ziua de duminică.

Totul a început cu un denunţ făcut de o bancă la Departamentul central de investigaţie şi acţiune penală, în baza legii privind prevenirea spălării banilor. Anchetatorii au dubii în legătură cu sumele mari transferate în contul lui Socrates, care par incompatibile cu veniturile pe care le-a declarat la fisc. Au fost efectuate mai multe percheziţii, în special la domiciliul lui Socrates la Lisabona, în prezenţa fostului premier. Ulterior, Socrates însuși, și trei apropiaţi ai săi, au fost arestaţi în cadrul anchetei.

Reacții politice

Cazul "ţine de justiţie şi nu de politică", a comentat ieri premierul Pedro Passos Coelho atrăgând atenția că "Portugalia dispune de instituţii puternice care funcţionează". 

"Este o zi tristă pentru Portugalia şi portughezi", a apreciat sâmbătă fostul premier conservator Pedro Santana Lopes, exprimându-şi dorinţa de a "se face dreptate" dacă abuzurile în exercitarea funcţiilor publice se vor dovedi reale.

La rândul său, primarul Lisabonei, Antonio Costa, proaspăt ales secretar general al Partidului Socialist portughez, întrebat în legătură cu moştenirea politică a lui Socrates, a refuzat să se distanţezede acesta, declarând că "PS nu adoptă practici staliniste care constau în îndepărtarea fotografiilor" foştilor conducători.

Actualul scandal din Portugalia vine după un alt caz de corupţie legat de atribuirea unor vize preferenţiale investitorilor străini.