Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Egipt: noua Constituţie sporeşte puterile armatei

egypt-protests_10_0.jpg

REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Armata ar putea să preia şi mai multă putere în Egipt. Proiectul noii constituţii, care mai trebuie să fie supus unui referendum popular, consolidează rolul militarilor în "procesul de tranziţie democratică" pe care aceştia l-au promis când l-au destituit pe preşedintele islamist Mohamed Morsi acum 5 luni. Proiectul controversat al legii fundamentale a fost adoptat de liderii armatei egiptene şi de o comisie de 50 de personalităţi.

Armata egipteană beneficiază deja de peste 6 decenii de puteri şi privilegii excepţionale. Noul proiect de Constituţie le întàreşte puterea militarilor asupra vieţii politice din Egipt. Militarii îşi păstrează o independenţă totală, o imunitate faţă de forţele politice sau responsabilii economici,  constată James Dorsey, specialist al Orientului mijlociu intervievat de agenţia France Presse.

Potrivit proiectului noii Constituţii, bugetul armatei va fi mai departe secret - nici parlamentul de la Cairo nici guvernul nu vor avea vreun cuvânt de spus sau vreo privire de aruncat asupra lui, aşa cum se întâmplă dealtfel în ţara faraonilor de mai bine de 40 de ani. Deasemenea, tribunalele militare vor putea judeca civilii care agresează personalul militar sau echipamentele specifice. Acest articol contravine tuturor  standardele democratice.  În fine, armata obligă guvernul să-i ceară avizul  privind numirea ministrului apărării, un personaj care nu poate fi decât un militar potrivit acestui text. Această prerogativă îi revenea până acum de drept preşedintelui ales care nu trebuie să ceară avizul generalilor.

Partidele democratice din Egipt au criticat deîndată proiectul prezentat de militari.

Opozantul politic egiptean Ahmad Waham vorbeşte deci despre "un dezastru, despre o nouă eră de dictatură."

Nici simpatizanţii preşedintelui demis nu au stat cu mâinile încrucişate. Încă de duminică două mii de partizani pro-Morsi au denunţat pe străzile capitalei Cairo "lovitura de stat militară".

Cum era previzibil şi apărătorii statului de drept şi ai drepturilor omului, denunţă acest proiect care consfinţeşte revenirea la un stat autoritar precum cel din epoca Mubarak. Analiştii sunt de părere că acest proiect constituţional reflectă în fapt actualul raport de forţe politice din ţară. Noul text ar putea astfel deveni o trambulină spre funcţia supremă, cea de preşedinte, pentru generalul al-Sissi, actalul comandat al forţelor armate egiptene, de asemenea ministru al apărării şi vice-premier, adevăratul om forte al ţării.

Reamintim că militarii au pus capăt monarhiei în Egipt în 1952. Tot ei l-au dat pe jos pe preşedintele Hosni Mubarak în 2011 ca să pună capăt unei revolte populare. În fine, tot gradaţii egipteni l-au înlăturat în iulie şi pe islamistul Mohamed Morsi, primul preşedinte egiptean ales democratic.

Proiectul noii Constituţii va fi spus unui vot popular cel mai târziu în ianuarie. De notat în încheiere că aceste dispoziţii, dacă sunt aprobate de egipteni, nu vor fi în vigoare decât douà mandate prezidenţiale, adică opt ani.