Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bogdan Aurescu, noul șef al diplomației românești

aurescu.jpg

Bogdan Aurescu, noul șef al diplomației românești

Premierul Victor Ponta a revenit asupra nominalizării pentru funcția de șef al Ministerului de Externe. Noua propunere, deja acceptată de președintele Traian Băsescu, este Bogdan Aurescu, diplomat de carieră și secretar de stat în MAE. UPDATE: Bogdan Aurescu a depus jurământul luni seară.

De-a lungul vremii, Aurescu s-a ocupat de dosare extrem de importante ale diplomației, precum procesul cu Ucraina pentru delimitarea platoului continental și instalarea scutului american antirachetă la Deveselu.

Din ce informează Administraţia Prezidenţială printr-un comunicat, președintele Traian Băsescu a semnat, luni, decretul prin care Bogdan Aurescu este numit în funcţia de ministru al Afacerilor Externe și totodată decretul prin care se ia act de demisia lui Teodor Meleşcanu din funcţia de ministru al Afacerilor Externe.

Surse oficiale explicaseră, pentru MEDIAFAX, că premierul Victor Ponta a revenit asupra propunerii de nominalizare a lui Mihnea Motoc ca ministru la Externe şi l-a propus pentru această funcţie pe Bogdan Aurescu, secretar de stat în minister. Putem să ne imaginăm însă și că diplomatul, Mihnea Motoc, reprezentant permament al României la UE, s-a răzgândit. Nu avem însă nicio explicație oficială pentru această schimbare de poziție, mai ales că președintele își dăduse acordul în cazul lui Mihnea Motoc.

Președintele încă în funcție a atras atenția că, pentru a nu intra în stare de incompatibilitate, înainte de numirea lui Motoc în Guvern, acesta trebuie să nu mai aibă calitatea de ambsador. Că din acest motiv era necesar un decret de revocare din funcţia de ambasador la UE. Traian Băsescu a explicat că acest decret de revocare trebuie contrasemnat de către premier.

Numele la Ministerul de Externe s-au succedat așadar rapid. După ce Titus Corlățean a demisionat din funcția de ministru din cauza problemelor de vot în diaspora la alegerile prezidenţiale, a fost rapid înlocuit cu Teodor Meleșcanu, care a demisionat și el la o săptămână după numire din cauza acelorași probleme, fiind înlocuit cu Mihnea Motoc, care e de asemenea înlocuit chiar înainte de a prelua funcția, cu Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu  - principalele dosare

Între 2010 și 2012, Bogdan Aurescu a fost secretar de stat pentru afaceri europene și a coordonat Direcția de Politici de Securitate. In perioada martie – iunie 2012 a fost secretar de stat pentru afaceri globale. Din iunie 2012, este secretar de stat pentru afaceri strategice.

Bogdan Aurescu este cel care a condus echipa ce a pledat cauza României la Haga în dosarul delimitării platoului continental cu Ucraina. În 2009, procesul s-a terminat cu un verdict al Curții Internaționale de Justiție extrem de favorabil României. Instanţa a recunoscut jurisdicţia şi drepturile suverane ale României pentru o suprafaţă de platou continental şi zonă economică exclusivă de 9.700 de kmp, adică 79,34% din zona ce fusese în dispută cu Ucraina.

Ulterior, între 2010 și 2011, Aurescu a fost negociator-şef pentru România al Acordului româno-american privind apărarea antirachetă şi al Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA. Să mai spunem că Bogdan Aurescu este doctor în ştiinţe juridice şi conferenţiar universitar la Facultatea de Drept.

UPDATE:Mihnea Motoc

Mihnea Motoc a renunţat să mai fie nominalizat pentru postul de ministru de Externe după ce soţia sa, judecătoarea Iulia Motoc, magistrat la CEDO, a constatat ca o astfel de numire ar pune-o intr-o situatie de incompatibilitate, scrie agentia Mediafax care citeaza surse oficiale.

În aceste condiţii, Mihnea Motoc l-a contactat pe premierul Victor Ponta, care îşi menţinea propunerea, şi i-a spus că va declina, în final, oferta de a ocupa un post de ministru.

Contactat de Mediafax, premierul Victor Ponta a confirmat problema de incompatibilitate.

Iulia Motoc este judecător la CEDO din decembrie anul trecut, după ce anterior a fost judecător la Curtea Constituţională.