Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preşedintele şi premierul, "inflexibili" după discuţiile de la Cotroceni

basescu_ponta.jpg

Preşedintele şi premierul, "inflexibili" după discuţiile de la Cotroceni

La finalul discuţiilor, premierul Victor Ponta a avut prima declaraţie. Potrivit acestuia, preşedintele Băsescu a transmis Guvernului că va respinge proiectul de buget pe 2014 şi va sesiza Curtea Constituţională. Replica de la Cotroceni a venit la scurt timp: şeful statului spune că premierul nu ar fi înţeles despre ce s-a discutat în cadrul întâlnirii. Ambii oficiali s-au acuzat la finalul discuţiilor de "inflexibilitate".

"S-a discutat despre acciză, nu despre buget", a explicat şeful statului. Preşedintele Traian Băsescu apreciază că punctul de vedere al lui Victor Ponta a rămas "inflexibil", în sensul în care şeful Guvernului nu renunţă la taxa suplimentară la combustibili.

Preşedintele a precizat că şi el l-a informat pe premier că îşi va susţine punctul de vedere prin mijloacele constituţionale, legale pe care le are la dispoziţie, adică va întoarce bugetul la Parlament, făcând propuneri precise de unde să se taie bani pentru a se rămâne în parametrii stabiliţi cu organismele financiare internaţionale şi a nu se mări acciza la combustibili.

Anterior, premierul catalogase şi el poziţia preşedintelui drept "inflexibilă".

"Președintele Băsescu va respinge legea, va sesiza CC, rugămintea mea a fost să le facă într-un termen rezonabil, să avem bugetul la 1 ianuarie, nu mi-a garantat nici că da, nici că nu", a declarat premierul.

"Vestea bună pe care mi-a dat-o ministrul Voinea este că a discutat la Comisia Europeană şi dacă avem bugetul votat în condiţiile pe care le-am discutat cu CE, atunci vom primi în continuare acel pop-up de 10%, deci nu vom pierde 30 şi ceva de milioane de euro pe lună. Cu atât mai mult trebuie să votăm cât mai repede bugetul, ca să existe acest pericol nici măcar pentru luna ianuarie. Deci, dacă avem bugetul votat, aşa cum l-am negociat cu reprezentantul CE, nu contează că nu e semnat memorandumul cu FMI", a mai explicat şeful Executivului.