Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dosarul lui Klaus Iohannis, tranşat pe 14 ianuarie

dosarul_klaus_iohannis_transat_14_ianuarie.jpg

Preşedintele ales, Klaus Iohannis (Foto: Reuters)

Instanţa supremă a admis marţi să fie judecat pe fond recursul în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit primul termen în 14 ianuarie, când vor fi citaţi preşedintele ales şi un reprezentant al Agenţiei Naţionale de Integritate.

Instanţa supremă este cea care va decide definitiv dacă preşedintele ales, Klaus Iohannis a fost sau nu în incompatibilitate, în timpul mandatului de primar al Sibiului.

În septembrie 2013, Curtea de Apel Alba-Iulia a anulat decizia de incompatibilitate. ANI a făcut apoi recurs.

În 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

Pe de altă parte, Curtea Constituţională va dezbate pe 9 decembrie articolul din Legea 161/2003, în baza căruia ANI i-a declarat incompatibili pe mai mulţi aleşi locali, între care şi Klaus Iohannis.