Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bogdan Aurescu, primele declaraţii ca ministru: MAE este casa şi căminul meu

bogdan_aurescu_primele_declaratii_ca_ministru_mae_este_casa_si_caminul_meu.jpg

Noul ministru de Externe, Bogdan Aurescu (Foto: www.mae.ro)

Noul ministru de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat marţi că MAE este "casa şi căminul" său, iar obiectivele şi interesele României pe plan internaţional sunt crezul său, potrivit Mediafax. Şeful diplomaţiei române spune că în foarte mare măsură, colegii săi diplomaţi sunt profesionişti şi integri.

Bogdan Aurescu a făcut marţi primele declaraţii în calitate de ministru de Externe.

"Sunt diplomat de carieră şi cred că această formulă, în context, este cea mai bună formulă pentru conducerea MAE şi a diplomaţiei, a afacerilor externe ale României. Am încredere în colegii mei diplomaţi şi consuli, care sunt în foarte mare măsură profesionişti şi integri. Îi susţin şi îi îndemn să rămână aşa", spune el.

"Pe mine mă cunoaşteţi: de mai bine de 18 ani vin în fiecare zi la serviciu, la minister, iar această sintagmă include şi sâmbete şi duminici şi de multe ori şi nopţi. Am parcurs cariera de diplomat pas cu pas, de la referent relaţii şi ataşat până la ministru-plenipotenţiar. Pentru mine, această instituţie a diplomaţiei este casa şi căminul meu, iar obiectivele de politică externă ale României şi interesele ei pe plan internaţional sunt crezul meu", afirmă Bogdan Aurescu.

Noul şef al diplomaţiei declară că MAE nu poate fi "o instituţie slabă", întrucât trebuie să contribuie la atingerea obiectivelor de politică externă ale României.

Pe de altă parte, ministrul de Externe spune că este foarte bine că s-a declanşat investigaţia Parchetului General privind organizarea alegerilor, pentru a se stabili clar cui îi aparţine răspunderea, subliniind că MAE va da "tot concursul" acestei anchete.

După demisia lui Teodor Meleşcanu, ambasadorul României la UE, Mihnea Motoc a fost propus ministru de Externe. Ulterior, premierul Victor Ponta a revenit asupra nominalizării, propunându-l luni pe Bogdan Aurescu.