Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iohannis: Fără o justiţie independentă, o naţiune poate trăi de zece ori un secol

iohannis_fara_justitie_independenta_natiune_poate_trai_zece_ori_secol.jpg

Preşedintele ales, Klaus Iohannis (Foto: Reuters/Radu Sigheti)

Preşedintele ales, Klaus Iohannis a declarat miercuri că "fără o justiţie independentă şi funcţională, o naţiune poate trăi de zece ori un secol". El spune că va sprijini activitatea anticorupţie a DNA.

Klaus Iohannis a participat miercuri la conferinţa "Anti-corruption Sustainability in Romania".

"De foarte multă vreme, în societatea noastră se discută despre marile scandaluri de corupţie. Anchete, care se succed cu repeziciune în ultimii ani, înfăţişează un peisaj sumbru, o România înfricoşătoare, o ţară parazitată de corupţie. Trebuie să înţelegem însă că o Românie în care politicieni şi oameni de afaceri se unesc într-o alianţă nocivă pentru a devasta bugetul public este o Românie asasinată", declară preşedintele ales.

El subliniază că "aceasta este România anormală de care vrem să ne despărţim cât de curând şi să construim împreună România noastră, România oamenilor normali".

"Pentru aceasta este necesar un amplu proces de asanare morală a clasei politice şi de mult curaj şi intransigenţă din partea tuturor instituţiilor responsabile. Nu cred că e imposibil, e doar greu. Acesta este motivul pentru care cer cetăţenilor României, cer societăţii civile, profesioniştilor şi instituţiilor să se mobilizeze exemplar, într-un efort de redefinire a respectului şi demnităţii şi de redevenire ca societate şi stat", afirmă preşedintele ales.

Klaus Iohannis consideră corupţia "de departe principala problemă internă de siguranţă naţională, de aceea prevenirea şi descoperirea infracţiunilor de corupţie şi pedepsirea infractorilor sunt deziderate ale oricărei justiţii şi cu atât mai mult a celei din România".

"Fără o justiţie independentă şi funcţională, o naţiune poate trăi de zece ori un secol. Fără să aibă o formă de stat, fără un stat de drept adevărat şi fără domnia legii, nu putem avea democraţie şi nici separarea puterilor în stat. Cu o justiţie eficientă, însă, o naţiune poate face paşi uimitori, ca şi când ar trăi un secol în zece ani", spune Klaus Iohannis.