Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


John Kerry: "Integrarea europeană reprezintă cea mai bună garanție pentru un viitor sigur și prosper pentru R.Moldova"

photo.jpg

John Kerry: "Integrarea europeană reprezintă cea mai bună garanție pentru un viitor sigur și prosper pentru R.Moldova"

Șeful diplomației americane, John Kerry s-a aflat la Chisinau, pentru cateva ore, intr-o vizita oficiala. Secretarul american de stat s-a intalnit cu presedintele tarii, Nicolae Timofti, cu premierul moldovean, Iurie Leanca, dar si cu liderii  coalitiei pro-europene. Vizita face parte dintr-un turneu dimplomatic, Kerry a vizitat Bruxellul, iar dupa Chisinau va merge la Ierusalim.

Seful diplomatiei americane, John Kerry a declarat la Chisinau ca SUA va sustine Moldova pe masura ce vor fi realizate Acordul de Asociere si cel de liber schimb cu Uniunea Europeana. "Sunt aici pentru a felicita oamenii R.Moldova dupa ce a fost parafat Acordul de Asocierea cu UE. Integrarea europeana reprezinta cea mai buna garanatie pentru un viitor sigur si prosper pentru R.Moldova", a mentionat oficialul american.

Seful diplomatiei americane s-a aratat convins ca angajarea Moldovei pe calea reformelor " va insipra investitiile si increderea pentru acest continent".

La randul sau, premierul moldovean, Iurie Leanca a declarat ca Republica Moldova doreşte să consolideze relaţiile privilegiate moldo-americane, prin crearea unui parteneriat durabil, strategic.

"Ne pronunţăm pentru un rol sporit al Statelor Unite în regiune şi pentru o implicare mai activă în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean, în vederea identificării unei soluţii viabile care să se bazeze pe principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova".

"O componentă importantă a relaţiilor dintre ţările noastre o reprezintă cooperarea comercial-economică şi investiţională. Guvernul Republicii Moldova desfăşoară mai multe acţiuni pentru crearea unui climat de afaceri cât mai favorabil în ţara noastră, și ne dorim foarte mult ca mai multe companii americane să vină cu investiţii şi tehnologii avansate pe piaţa autohtonă",a spus Leanca.

Cu prilejul vizitei oficialului de rang inalt,Complexul "Cricova", cunoscut pentru beciurile si vinurile sale, a lansat o noua linie de vinuri "Wine of Moldova" Vinul Moldovei. Sub acest brand, cele mai bune vinuri moldovenesti vor fi promovate timp de cateva luni in R. Moldova, dupa care si in mai multe state din Europa.

Ceva mai devreme, John Kerry a avut intrevederi cu seful statului, Nicolae Timofti, dar si cu premierul moldovean, Iurie Leanca. De asemenea, oficialul american a discutat cu liderii grupurilor parlamentare. Comunistii nu au participat la intrevedere.