Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Westerwelle respinge criticile Rusiei

westerwelle_dv802338_0.jpg

Ministrul german de externe Guido Westerwelle

Ministrul german de externe Guido  Westerwelle se solidarizează la Kiev cu demonstranţii pro-europeni. Într-un interviu acordat canalului 2 al televziunii publice germane, ZDF, Guido Westerwelle a spus că uşile Europei rămîn deschise pentru Ucraina. El a respins de asemenea declaraţiile ministrului federal de interne care s-a pronunţat împotriva primirii Bulgariei şi României în rîndurile ţărilor Schengen.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

Ministrul federal de externe, Guido Westerwelle, a criticat, indirect, influenţa Rusiei asupra Ucrainei. La marginea reuniunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care se desfăşoară la Kiev, şeful diplomaţiei germane a declarat că cetăţenii ucrainieni vor să decidă singuri asupra viitorului lor. Gesturi de ameninţare nu pot fi acceptate, a mai spus el.

În urma presiunilor Moscovei, Ucraina nu a semnat tratatul de asociere cu Uniunea Europeană. Westerwelle a declarat că OSCE reprezintă o comunitate care se-ntinde de la Vancouver pînă la Vladivostok şi se bazează pe pace, libertate şi prosperitate. În această comunitate de siguranţă, a continuat tot el, fiecare ţară trebuie să aibă dreptul să-şi proiecteze viitorul.

Westerwelle care se află acum în ultima sa misiune externă, inainte de a fi instalat un nou guvern la Berlin, a iritat Moscova după ce în mod ostentativ a declarat:  

Mesajul nostru este simplu şi limpede. Noi am venit aici ca europeni la europeni. Uşa către Europa rămîne, în continuare, deschisă pentru Ucraina.”

În mod demonstrativ, Westerwelle s-a deplasat aseară în mijlocul manifestanţilor din piaţa centrală din Kiev, maidanul, fiind însoţit de candidatul la preşedinţie şi lider al opoziţiei, Vitali Kliciko. Prezenţa simbolică a ministrului a fost percepută de către cei prezenţi ca un mesaj de sprijin.

Într-un interviu acordat canalului doi al televiziunii publice germane, ZDF, Westerwelle a repetat răspicat ceea ce declarase şi în alte luări de poziţie. La întrebarea moderatorului ZDF cum priveşte el criticile formulate de ministrul rus de externe Lavrov, care a spus că Occidentul se amestecă în treburile interne ale Ucrainei, Westerwelle a răspuns fără ocolişuri diplomatice:  

„Mă aflu aici ca european între europeni. Noi, europenii, nu permitem nimănui să ne dea ordine cu cine ne asociem sau dacă vrem să ne asociem cu cineva. Dacă Ucraina şi Uniunea Europeană doresc să încheie un acord, atunci asta este o chestiune bilaterală. O chestiune care priveşte ţările noastre. Este dreptul, dreptul sacru, al Ucrainei să decidă singură în ce sens vrea să se-ndrepte. Se poate vedea aici limpede în ce direcţie vrea să pornească această ţară”.

Într-un alt interviu acordat astăzi canalului 1 al televiziunii germane, ARD, Westerwelle şi-a sintetizat impresiile, culese aseară, după participarea la mitingul opoziţiei din piaţa centrală a Kievului, afirmînd: „Aici inima bate în ritm european”.

Pe de altă parte, Westerwelle a respins declaraţiile ministrului german de interne, Friedrich, care s-a pronunţat împotriva integrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Friedrich a spus la Bruxelles că guvernul german are în vedere să limiteze accesul cetăţenilor din cele două ţări în statele Schengen, deoarece acolo guvernele fac prea puţin în vederea combaterii corupţiei şi criminalităţii organizate. Totodată, ministrul a mai spus că mulţi cetăţeni români şi bulgari vin în vest pentru a profita de sistemul social existent.

 
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok