Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Şedinţă tensionată la PSD

sedinta_tensionata_la_psd.jpg

Sediul PSD din Şoseaua Kiseleff

Comitetul Executiv al PSD se reuneşte joi pentru prima dată după eşecul partidului de la alegerile prezidenţiale. Liderii formaţiunii ar urma să decidă când va avea loc Congresul PSD şi ce schimbări trebuie făcute în partid.

Joi, 27 noiembrie este o zi tensionată la PSD. Liderii formaţiunii se adună pentru prima dată la aceeaşi masă, după eşecul usturător de la alegerile prezidenţiale din 16 noiembrie.

Unele voci din partid au cerut zilele trecute fie predarea guvernării (vicepreşedintele Robert Negoiţă), fie ca preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea să facă un pas înapoi (Dan Şova).

Imediat după aceste declaraţii, premierul Victor Ponta a făcut un apel la calm şi a dat de înţeles că cei care "sar din rând" şi "fac rău PSD-ului" vor fi excluşi din partid.

Şeful Executivului a anunţat apoi restructurarea Guvernului şi includerea PLR (partidul lui Călin Popescu Tăriceanu) în coaliţia aflată la Putere.

Cel mai vocal social-democrat a fost senatorul Mircea Geoană, care a propus ca viitorul Guvern să fie mai suplu, să aibă mai puţine ministere, iar miniştrii propuşi să fie votaţi de Comitetul Executiv. Geoană a mai sugerat reactivarea Consiliului Naţional şi convocarea acestui for, ca etapă intermediară până la Congres şi a cerut alegerea unui nou preşedinte al CN, în funcţia păstrată pentru Adrian Năstase.

Vicepreşedintele PSD, Gheorghe Nichita, a declarat joi înaintea Comitetului Executiv că partidul trebuie să rămână la guvernare, iar echipa Ponta-Dragnea să se menţină în fruntea formaţiunii, Congresul urmând să fie convocat în primăvară, în scopul unei analize "la rece".

Vicepreşedintele Ioan Rus spune că fiecare trebuie să-şi asume erorile: "O să stabilim împreună ce avem de făcut şi o să ne asumăm fiecare erorile".

Vicepreşedintele Titus Corlăţean declară că "România are nevoie de stabilitate".

Vicepreşedintele Marian Oprişan crede că partidul trebuie să facă o analiză: "Am încheiat un ciclu electoral complet, alegeri locale pe care le-am câştigat în 2012, alegeri parlamentare pe care le-am câştigat la sfârşitul lui 2012, alegeri europarlamentare pe care le-am câştigat şi evident, alegerile prezidenţiale pe care evident le-am pierdut. Partidul trebuie să facă o analiză". Oprişan se arată "convins că PSD trebuie să rămână la guvernare, pentru că PSD a guvernat bine, bineînţeles, au fost şi erori".

Cât despre un Congres al PSD, Marian Oprişan spune că nu vede necesitatea organizării unuia înainte de termenul anunţat în primăvară.