Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Extinderea Schengen: o posibilă decizie, în iunie 2014

schengen.jpg

Extinderea Schengen: o posibilă decizie, în iunie 2014

România şi Bulgaria au prezentat, joi, 5 decembrie, la Bruxelles o declaraţie comună prin care arată că nu doresc ca accesul  la Spaţiul Schengen să le fie amânat sine die. Statele membre Schengen nu sint însă puternic impresionate de această strategie. Ele ar putea să se mai întoarcă asupra subiectului doar în iunie 2014. Concluziile preşedinţiei lituaniene a UE spun că subiectul va fi repus pe agenda "de îndată ce se va ivi ocazia".

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Se spune ca singurul moment propice pentru o decizie privind aderarea sa la spatiul Schengen ar fi după alegerile din mai 2014. În acea data vor fi trecut şi alegerile locale din Franţa care ar putea fi marcate de o puternică urcare a extremei drepte.

În iunie 2014 se spera ca apele se vor mai fi calmat dupa toate aceste probe de foc pentru politica europeana, avînd in vedere ca pentru cele europene se profileaza si o urcare a extremei stânge.

În plus, cum Olanda spune ca vrea sa vada si analiza Comisiei Europene privind justitia si coruptia in România, raportul MCV va fi disponibil. El este publicat la sfârsitul lunii ianuarie 2014.

Astfel, la sfârşitul preşedinţiei greceşti a UE, subiectul poate fi agenda miniştrilor de interne în speranta unei decizii şi nu a unei noi amânări.

Dar ministrul german de interne Hans-Peter Friedrich a indicat joi la Bruxelles ca este imposibil de spus care ar fi momentul propice pentru o astfel de decizie.

Declaraţie româno-bulgara

În cadrul Consiliului de la Bruxelles, subiectul nu a luat decât câteva minute din timpul ministrilor...

Declaratia comuna prezentata de ministrii de interne român si bulgar omologilor europeni cuprinde un adevar, acela ca cele doua tari sint pregatite din punct de vedere tehnic pentru intrarea in Spatiul Schengen.

"România și Bulgaria îşi exprimă dezamăgirea faţă de imposibilitatea adoptării unei decizii pozitive privind aderarea lor la spaţiul Schengen la acest moment şi au reiterat că au îndeplinit toate criteriile de aderare conform acquis-ului Schengen", spune un comunicat despre aceasta declaratie emis de Ministerul român al Afacerilor Externe.  

Dar declaratia cuprinde si un avertisment periculos, anume acela ca România si Bulgaria nu se mai agata dramatic de toate reuniunile de la Bruxelles pentru a avea un raspuns.

Ele vor solicita insa ca subiectul sa fie din pus pe agenda când "se va întruni unanimitatea", gest facut catre Olanda, Germania si Franta care nu se vor lasa impresionate, ba chiar sint multumite.

Nu se asteapta nimeni ca odata ce alegerile locale din Franta vor fi trecut ,minisrul de interne Manuel Valls sa-l sune pe omologul sau român Radu Stroe si sa-l invite in Schengen. Unanimitatea se poat lasa indelung dorita daca nu este fortata.

Iar Hans-Peter Friedrich a reiterat  la Bruxelles ca România si Bulgaria nu sint suficient de pregatite pentru a deveni membre ale Spatiului Schengen.

Mihaela Gherghişan, Bruxelles