Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comisarul european, Corina Creţu la RFI: Sunt puţin îngrijorată de goana după absorbţie de dragul absorbţiei

Avertisment din partea comisarului european pentru Politică Regională: Corina Creţu spune la RFI că există riscul ca statele membre să comită erori din dorinţa de a atrage în grabă cât mai multe fonduri europene. Corina Creţu nu se referă la un stat anume, ci la toate ţările membre.

"Din punctul nostru de vedere, al Comisiei Europene, vom face maximum posibil, tot ceea ce depinde de noi, cu asistenţă tehnică, cu schimb de bune practici, pentru a avea o rată de absorbţie cât mai mare până la sfârşitul anului 2015, fără să facem nici un fel de rabat de la calitate. Sunt puţin îngrijorată de această goană după absorbţie de dragul absorbţiei. Trebuie să avem absorbţie care să producă rezultate şi care să nu creeze erori", spune Corina Creţu.

Comisarul european precizează că "pe ansamblul Uniunii Europene, 90% dintre erori sunt erori legate de slaba capacitate administrativă şi mai ales în regiunea noastră, noile state membre au această slăbiciune a faptului că autorităţile locale nu au această experienţă avansată în modul în care se derulează programe cu fonduri europene. Tocmai de aceea mă bucur că discuţiile privind programul de asistenţă tehnică pentru 2014-2020 au decurs foarte bine şi s-au finalizat într-o manieră mai mult decât satisfăcătoare pentru Comisie şi cred că va fi săptămâna viitoare primul program pentru România pentru perioada 2014-2020, îl voi adopta săptămâna viitoare şi vizează tocmai întărirea capacităţii administrative a autorităţilor şi a autorităţilor de management din România".

 
Corina Creţu, intervievată de Cosmin Ruscior, despre absorbţia fondurilor europene