Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Operaţiunile militare franceze în republica Centrafricană au demarat

« Operaţiunile militare franceze în republica Centrafricană au demarat »...Iată ce a anunţat în această dimineaţă la RFI ministrul francez al apărării. Jean-Yves Le Drian spune că « forţele franceze sunt deja pe străzile capitalei Bangui şi patrulează la faţa locului ».

În declaraţia sa, oficialul francez a precizat că « noaptea a fost calmă în oraş ». După această primă desfăşurare de forţe, sunt aşteptate acum elicopterele franceze. « De la 650 de soldaţi astăzi în republica Centrafricană, numărul lor se va dubla până la sfârşitul săptămânii », a precizat de partea sa ministrul francez de externe Laurent Fabius. Dacă până acum soldaţii francezi stationaţi de o vreme deja la Bangui aveau ca misiune doar să securizeze aeroportul capitalei şi să-i protejeze pe cetăţenii francezi încă prezenţi în oraş, de acum încolo militarii tricolori vor fi însărcinaţi « să asigure un minim de securitate care să permită o intervenţie umanitară, lucru care nu este posibil în condiţiile actuale», spune Parisul.

Ca să-şi schimbe obiectivele misiunii, Franţa a trebuit să aştepte mai întâi unda verde a Consiliului de securitate al ONU, obţinută ieri. Instanţa internaţională a dat misiune Franţei « să ia toate măsurile necesare pentru a sprijini forţa africană MISCA prezentă şi ea la faţa locului » şi care ar urma să numere în total circa 4 mii de soldaţi. Operaţiunea militară franceză - botezată « Sangaris », după numele unui fluture de la faţa locului, va număra circa 1200 de militari francezi duminică seara. Se estimează că ei vor sta acolo în jur de şase luni, în speranţa de a opri violenţele care au făcut deja zeci de morţi în urma ciocnirilor dintre forţele loialiste şi opozanţii noului regim instalat cu forţa pe 24 martie.