Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Corina Creţu îl apără pe Juncker: Nu cred că a fost direct implicat în scandalul LuxLeaks

corina_cretu_apara_juncker_nu_cred_fost_direct_implicat_scandalul_luxleaks.jpg

Jean-Claude Juncker (Foto: Reuters/Vincent Kessler)

Jean-Claude Juncker nu a fost direct implicat în scandalul LuxLeaks, declară la RFI comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu. "Trebuie să ne concentrăm pe recâştigarea încrederii cetăţenilor în proiectul Uniunii Europene", afirmă ea.

Întrebată dacă noua Comisie Europeană şi-a început activitatea slăbită de scandalul LuxLeaks, Corina Creţu a răspuns: "Eu nu cred că preşedintele Juncker a fost direct implicat. Este vorba de un mecanism financiar care funcţionează şi un sistem financiar care funcţionează în 22 de state membre, a fost această dezbatere în Parlamentul European. Aş vrea să precizez că această moţiune de cenzură a fost iniţiată tocmai de forţele antieuropene, este vorba de partidul UKIP al domnului Farage din Marea Britanie şi partidul doamnei Le Pen din Franţa, deci partide care ar folosi orice prilej pentru a slăbi capacitatea Comisiei Europene, dar majoritatea forţelor politice responsabile proeuropene din Parlamentul European au respins cu tărie".

"Cred că trebuie să ne concentrăm pe ceea ce oamenii au nevoie la această oră în toate statele membre, nevoia de investiţii, de locuri de muncă, de creştere economică, de recâştigarea încrederii cetăţenilor în proiectul Uniunii Europene şi mai ales eu cred că România, ca şi alte state care au aderat mai târziu, nu are altă şansă decât să se concentreze pe aceste obiective, care duc la întărirea şi creşterea economică a ţării", afirmă comisarul.

Parlamentul European a respins joi o moţiune de cenzură împotriva Comisiei Europene, iniţiată de parlamentari eurosceptici pentru a exprima faptul că nu mai au încredere în preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, în urma scandalului "LuxLeaks".

Potrivit site-ului PE, moţiunea a fost respinsă cu 461 de voturi "împotrivă", 101 voturi "pentru" şi 88 de abţineri.

Jean-Claude Juncker a respins anterior acuzaţiile privind un "conflict de interese" în contextul dezvăluirilor referitoare la existenţa unui sistem de evaziune fiscală în timp ce era premier al Luxemburgului, reiterând determinarea de a combate fraudele fiscale.

Luxemburgul este acuzat de organizarea unui sistem de evaziune fiscală favorabil companiilor multinaţionale.

 
Corina Creţu, intervievată de Cosmin Ruscior, despre noua Comisie Europeană, în contextul scandalului LuxLeaks