Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Miron Podgorean, românul cu educaţie belgiană

1.jpg

Miron Podgorean, românul cu educaţie belgiană

Miron Podgorean, copil de diplomat român, se află la Bruxelles de la vârsta de nouă ani. Aici el şi-a completat studiile în ştiinte politice (relaţii internaţionale)  la Universitatea Liberă din Bruxelles unde a efectuat si un master în afaceri europene.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Acum, el este asistent de parlamentar european, este stabilit deci in Bruxelles, dar în copilărie el s-a aflat la Bucureşti, Londra şi în fine şi în capitala Europei.

Miron, pasionat de ciclism şi fotografie, este de fapt responsabil de control bugetar şi buget UE la cabinetul unui eurodeputat.

Pentru RFI, el îşi expune povestea.

Miron Podgorean a poposit la Bruxelles la vârsta de nouă ani. Aici el a stat  până la vârsta de 28 de ani, cu unele mici pauze când s-a aflat la Bucuresti. Fiul unui diplomat român, Miron a fost nevoit sa-si urmeze mama in diferite capitale, dar Bruxelles-ul îi este acum o a doua casa.

La vârsta noua ani, el integra cursurile scolii publice ( comunale), in cartierul bruxellez Uccle.

"Am fost la "scoala comunala" fara sa stiu aproape deloc franceza, drept care in prima zi când a trebuit sa mi se explice unele si altele, s-au gândit ei care este tara cea mai aproape de România si mi-au adus un alt elev din Ungaria ca sa-mi traduca din franceza in maghiara, poate- poate înteleg ceva..."

Dupa scoala primara, el a fost inscris, din clasa a saptea dupa sistem românesc, la Ateneul Regal Uccle 1 unde a petrecut mai intâi doar un an. Dupa alti trei ani in care a studiat la Liceul Jean Monnet din Bucuresti, el s-a intors in Belgia unde si-a terminat studiile liceale.

Astfel, la inceputul anilor 2000, el se inscria la Universitatea Libera din Bruxelles (ULB), in stiinte politice si era "botezat".

"Botezul" tinerilor care urmeaza studiile la ULB este o traditie foarte veche si ea poate fi uneori extrem de dura. Multi straini se feresc s-o faca, dar Miron a pastrat de fapt o impresie placuta a acestei experiente.

"În Belgia, face parte din tradiţia universitară, nu este obligatorie...dar eu sint "botezat" al cercului de stiinte politice si sociale. Mi-a placut la nebunie! In primul rând este un mijloc de integrare superb pe care consider ca foarte multi ar trebui sa-l faca.

Vazut din afara, poate parea barbar, insa legaturile care se creaza sint într-adevar unice."

Anii de studii au fost urmati de un stagiu efectuat la Reprezentanta României pe lânga UE, in anul de gratie 2007 când România devenea membra a clubului. O experienta cum nu se poate mai bogata.

" Era o perioada foarte interesanta pentru ca deveneam membrii ai clubului. Am avut foarte mare noroc c-am lucrat cu Doris Mircea pe tot ce înseamna comunicare, pe presa, dar si în cadrul Consiliului (UE) pe diferitele formatiuni - informare si cultura - si am avut ocazia sa cunosc aceste elemente.

În plus, am participat atunci la primele două summituri de când România era membru (UE) şi le-am ajutat pe Doris Mircea şi pe Brînduşa Chiribuţă (foste purtatoare de cuvânt ale Reprezentantei României pe lânga UE, n.red.) pentru gestionarea grupurilor de jurnalişti.

A fost o experienta foarte buna! Era pentru prima data când lucram cu atâtia jurnalisti, cu sensibilitati foarte mari, trebuia sa ma ocup chiar de grupul Presedintelui. Descopeream ce inseamna un grup de jurnalisti, cum trebuie sa-i tratezi...

Iar particularitatile unui summit sint ca se sta foarte mult degeaba in asteptarea unui eveniment, iar primul din aceste doua la care le-am experimetant era dedicat acordului pe mediu si s-a terminat in jurul orei sase dimineata. Si am ajuns sa cunosc jurnalisti cu care continui sa lucrez, sa discut cu ei, sa am diferite relatii.

Profesional, este o proba de foc in care trei zile esti non-stop cu un grup mare de jurnalisti."

In fine, a urmat apoi un stagiu la Parlamentul European, unde Miron a decis sa si ramâna si sa-si construiasca o cariera profesionala. El a fost deja asistentul a doi europarlamentari români social-democrati.

Si iata cum descrie el munca de asistent:

" Trebuie sa stii sa faci de toate,  sa fi foarte reactiv. Trebuie sa stii sa te adaptezi la foarte multe situatii, foarte diverse. Deci are si munca de secretariat , munca de consiliere politica, munca de analiza pur si simplu. Dupa care este si o munca in care esti in prima linie de contact cu diferite persoane , uneori cu grupuri de interese, uneori cu jurnalistii, uneori cu alti deputati sau alti asistenti, in care pregatesti discutia sau vezi daca discutia trebuie sa fie condusa direct de deputat.

Practic, este deci si o munca de prima linie prin care încerci sa-i eviti deputatului lucruri inutile."

Pentru moment el se ocupa, pentru eurodeputatul cu care lucreaza acum, de dosarele voluminoase ale controlului bugetar, bugetul UE si tot ce tine de organizarea pentru sesiunile plenare ale Parlamentului European.

Dar Miron are si alte pasiuni. In vara, el a decis sa paraseasca ultima sesiune plenara de la Strasbourg inainte de vacanta, plecînd in România  impreuna cu alti colegi pe bicicleta. Acestia l-au acompaniat pâna la Passau, in Germania, de unde el a continuat singur. 13 zile de ciclism solitar, pedalînd în medie 147 de kilometri pe zi, in total 1885 km cu toate bagajele in spate, pâna la Giurgiu.

Experienta l-a incântat suficient pentru a-si dori s-o repete şi iata de ce:

"In primul rând întelegi Dunarea în sine, apoi întelegi rolul Dunarii în istoria europeana, in geografia europeana: cum practic Dunarea e ba frontiera, ba axa de comunicare importanta, cum din perioada preromana este o axa care uneste Europa, devine o frontiera in perioada romana.

Apoi devine iarasi axa de comunicare, in secolul XIX este ba frontiera, ba axa, in functie de segmente si de perioada.

Astăzi, pentru unele tari trece prin mijloc, pe altele le separa...

Iar toate persoanele pe care le-am întâlnit au fost foarte interesante, deci contactul uman a fost foarte interesant."

In fine, cum anul 2014 si ale sale alegeri europene bat la usa, Miron doreste sa-si continue cariera in Parlamentul European si în  urmatoare legislatura . Si de altfel, spune acest lucru intr-un fel timid care-i tradeaza natura sincera...

"Din câte am înteles de la seful meu, tare si-ar dori sa continuam colaborarea si trebuie sa recunosc ca ma încânta perspectiva..."

Un portret de Mihaela Gherghişan