Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ucraina – protestatarii se adună în centrul Kiev-ului

O nouă zi de proteste în Piața Independenței din Kiev - simbolul ”revoluției portocalii” de acum un deceniu. Fostul premier moldovean Vlad Filat și fostul președinte georgian Mihail Saakasvili se află la Kiev, la invitaţia Opoziţiei. Update: Aproximativ 8 mii de protestatari sunt prezenţi la manifestaţie. Update 2: Numărul manifestanţilor a ajuns aproximativ 20.000, transmite trimisul special RFI, Laurenţiu Colintineanu.

Update 1: Vlad Filat şi Mihail Saakasvili au avut o discuţie privată cu liderul partidului Udar, Vitali Kliciko, într-o cafenea din Kiev. Liderul georgian a declarat că şantajul întreprins de Rusia este inacceptabil.

Update 2: Manifestanţii au anunţat că nu vor renunţa la proteste. Duminică este plănuit un protest la care organizatorii sper să adere un milion de oameni.

Discursul lui Vlad Filat este programat în jurul orei 15:30. Înaintea lui vor vorbi în fața mulțimii reprezentanți ai Partidului Popularilor Europeni, iar după Vlad Filat este programat și discursul lui Mihail Saakasvili.

De asemenea, doi deputați ai grupului liberalilor reformatori din Republica Moldova, Vadim Vacarciuc și Vadim Cojocaru, se află de vineri seara la Kiev pentru a participa la manifestațiile organizate de opoziția din Ucraina.

Sustinătorii integrării europene a Ucrainei organizează, la îndemnul opoziției ucrainene, mitinguri de protest în Piața Independenței din Kiev începând din 21 noiembrie. Oamenii au ieșit în stradă nemulțumiți de decizia autorităților de suspendare a procedurilor de semnare a acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

Anchetă internațională în chestiunea violențelor

Puterea şi opoziţia din Ucraina au acceptat înfiinţarea unei echipe de experţi, sub egida Consiliului Europei, pentru a supraveghea o anchetă privind incidentele violente din ţară, a anunţat vineri organizaţia paneuropeană cu sediul la Strasbourg.

Premierul şi cele trei partide principale ale opoziţiei, au acceptat propunerea, care prevede supravegherea anchetei privind confruntările de la Kiev din 30 noiembrie şi 1 decembrie de către o echipă ”consultativă”, a precizat într-un comunicat Consiliul Europei.

”Ancheta şi rezultatele sale trebuie acceptate de toate părţile vizate”, a apreciat secretarul general al organizaţiei, Thorbjorn Jagland, adăugând că echipa va fi formată dintr-un ”membru numit de opoziţie, unul numit de guvern şi un membru din rândul comunităţii internaţionale”.

Acesta din urmă ar putea fi un fost preşedinte al Curţii Europene a Drepturile Omului, a precizat pentru AFP purtătorul de cuvânt al lui Jagland, Daniel Holtgen.

Premierul ucrainean Mikola Azarov a acceptat propunerea lui Jagland în cadrul unei discuţii prin telefon, joi seara, în timp ce opoziţia şi-a exprimat acordul în cursul zilei, a afirmat Jagland, care a mers în Ucraina pentru a contribui la ”reducerea tensiunilor”.

 
Trimisul Special RFI la Kiev, Laurenţiu Colintineanu