Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iohannis la Chişinău: Vom proteja integritatea teritorială a Republicii Moldova

Preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, a declarat vineri la Chişinău că România va proteja "fără doar şi poate" integritatea teritorială a Republicii Moldova şi interesele sale economice. El speră că moldovenii vor alege parcursul european la alegerile parlamentare de duminică.

Klaus Iohannis a susţinut o conferinţă de presă comună cu preşedintele PLDM, fostul premier Vlad Filat, potrivit Mediafax.

Preşedintele ales este însoţit la Chişinău de Mihai Răzvan Ungureanu şi Vasile Blaga.

"Pe 30 noiembrie, cetăţenii Republicii Moldova au şansa să aleagă un viitor european pentru ţara lor, o schimbare în bine, care se va resimţi în viaţa de zi cu zi a fiecăruia. Orice soluţie aleasă pe 30 noiembrie trebuie să fie agreată de o majoritate a cetăţenilor Republicii Moldova. Este de datoria tuturor liderilor politici angrenaţi în această campanie electorală să nu creeze ciocniri de interese între diferitele comunităţi din interiorul statului şi să se concentreze pe prezentarea unor proiecte care să răspundă nevoilor cetăţenilor Republicii Moldova. Am speranţa că cei cu drept de vot vor opta pentru un viitor pro-european, fac apel cu precădere şi la cei cu cetăţenie română", declară Klaus Iohannis.

El precizează că "România a avut şansa istorică de a deveni parte a comunităţii europene". "Pe 30 noiembrie putem acorda o şansă europeană şi un viitor mai bun Republicii Moldova în acelaşi fel în care României i s-a garantat viitorul spre vest, pe 16 noiembrie", spune preşedintele ales.

"În calitate de preşedinte ales al României, vă promit că România va proteja fără doar şi poate integritatea teritorială şi interesele economice ale Republicii Moldova", mai afirmă Klaus Iohannis.

Preşedintele ales declară că "nu există o altă ţară decât Republica Moldova care este atât de importantă pentru noi, românii, pentru România, pentru relaţiile externe ale României".

"România cu siguranţă are o datorie de necontestat faţă de Republica Moldova: constituirea unui spaţiu comun de democraţie, stabilitate şi prosperitate pentru cetăţenii români şi moldoveni. Iar unul dintre obiectivele principale ale politicii externe este susţinerea în cel mai clar mod cu putinţă a parcursului european al Republicii Moldova", explică Iohannis.

De partea sa, Vlad Filat spune că "aceste alegeri sunt cele mai importante alegeri de la proclamarea independenţei încoace. Provocările interne, dar în mod special aş remarca provocările cu caracter extern ne determină pe toţi să fim maximum de responsabili, uniţi, solidari, în a oferi Republicii Moldova un viitor european".