Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reportaj: Vizita lui Iohannis la Chișinău, un semnal puternic de susținere a R.Moldova

iohannis_chisinau.jpg

Reportaj: Vizita lui Iohannis la Chișinău, un semnal puternic de susținere a R.Moldova

Președintele ales al României, Klaus Iohannis s-a aflat, vineri, în R.Moldova, în ultima zi de campanie electorală pentru alegerile parlamentare.” Pe 30 noiembrie putem acorda o şansă europeană şi un viitor mai bun Republicii Moldova în acelaşi fel în care României i s-a garantat viitorul spre vest, pe 16 noiembrie", a declarat la Chișinău, președintele român. Un reportaj de la Valeria Vițu

Câteva zeci de tineri, membri ai organizației de tineret a Partidului Liberal Democrat din R.Moldova l-au întâmpinat pe președintele ales al României, Klaus Iohannis la sediul formațiunii PLDM cu pancarte pe care scria ”Înainte spre un viitor european”, dar și cu stegulețe ale R.Moldova și Uniunii Europene. Tinerii scandau ”Tinerii aleg Europa”, ”Iohannis și Filat, viitorul garantat”.

Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu liderul formațiunii PLDM, fostul premier Vlad Filat, după care cei doi au susținut o conferință de presă. Klaus Iohannis i-a făcut un cadou simbolic liderului liberal-democrat și anume noua sa carte ”Pas cu pas”, cel mai căutat volum la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus din București, dar și pe internet.

În contextul alegerilor parlamentare din R.Moldova, Klaus Iohannis a declarat că pe ”30 noiembrie putem acorda o şansă europeană şi un viitor mai bun Republicii Moldova în acelaşi fel în care României i s-a garantat viitorul spre vest, pe 16 noiembrie. Cetăţenii Republicii Moldova au şansa să aleagă un viitor european pentru ţara lor, o schimbare în bine, care se va resimţi în viaţa de zi cu zi a fiecăruia. Orice soluţie aleasă pe 30 noiembrie trebuie să fie agreată de o majoritate a cetăţenilor Republicii Moldova. Este de datoria tuturor liderilor politici angrenaţi în această campanie electorală să nu creeze ciocniri de interese între diferitele comunităţi din interiorul statului şi să se concentreze pe prezentarea unor proiecte care să răspundă nevoilor cetăţenilor Republicii Moldova. Am speranţa că cei cu drept de vot vor opta pentru un viitor pro-european, fac apel cu precădere şi la cei cu cetăţenie română", declară Klaus Iohannis.

Totodată, preşedintele ales afirmă că "nu există o altă ţară decât Republica Moldova care este atât de importantă pentru noi, românii, pentru România, pentru relaţiile externe ale României".

La rândul său,  liderul PLDM Vlad Filat spune că alegerile de duminică sunt cele mai importante de la declararea independenței R.Moldova.” Vizita Dnului Iohannis are o conotație istorică. Provocările interne, dar în mod special aş remarca provocările cu caracter extern ne determină pe toţi să fim maximum de responsabili, uniţi, solidari, în a oferi Republicii Moldova un viitor european".

La o întrevedere neoficială cu președintele țării, Nicolae Timofti, președintele României a declarat că îi pasă de R.Moldova, motiv pentru care se află la Chișinău, iar alegerile parlamentare din 30 noiembrie sunt decisive pentru consolidarea parcursului european al R.Moldova.

De partea sa, Nicolae Timofti a salutat decizia lui Klaus Iohannis de a vizita Chișinăul, ca primă destinație în străinătate, după alegerea sa în fruntea statului român. „Vizita Dumneavoastră la Chișinău este un semnal puternic de susținere de către România a proiectului european al țării noastre și va impulsiona opțiunile pro-europene ale cetățenilor noștri”, a spus Nicolae Timofti.

Cei doi șefi de stat au pledat în cadrul discuției lor pentru aprofundarea relațiilor speciale dintre Republica Moldova și România și apropierea cetățenilor de pe cele două maluri ale Prutului ”prin intermediul contactelor politice, economice și culturale”.

Președintele României a fost însoțit la Chișinău de senatorii români,Vasile Blaga, copreședinte al PNL, Mihai-Răzvan Ungureanu, prim-vicepreședinte al PNL, și Viorel Badea.

La scrutinul prezidențial din 16 noiembrie, aproape 30 de mii de cetățeni români din R.Moldova care s-au prezentat la vot(din totalul de 35 de mii), l-au ales pe Klaus Iohannis.

 
Valeria Viţu, Chişinău