Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Macovei: Îl sfătuiesc pe Klaus Iohannis să nu-l ia consilier la Cotroceni pe Dan Mihalache

Europarlamentarul Monica Macovei spune la RFI că-l sfătuieşte pe preşedintele ales, Klaus Iohannis, să nu-l ia consilier la Palatul Cotroceni pe Dan Mihalache. Numele acestuia a fost vehiculat de presa din ultimele zile.

Mai mulţi intelectuali, între care Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu, i-au transmis lui Klaus Iohannis, într-o scrisoare deschisă, că au fost "uimiţi" citind o listă a posibililor săi consilieri.

De partea sa, întrebată ce-l sfătuieşte pe preşedintele ales, Monica Macovei a răspuns: "Să nu-l ia pe domnul Mihalache. Şi eu sunt membru GDS şi împărtăşesc această părere. Domnul Mihalache vine de la PSD, nu a arătat niciodată că e vreun luptător anticorupţie sau ceva legat de integritate. Chiar se întâmplă să ştiu că atunci când am trimis scrisoarea aceea cu cerinţele în numele votanţilor mei înainte de turul doi, domnul Mihalache a fost printre cei care s-au enervat şi care s-au opus acceptării de către domnul Klaus Iohannis".

"În fine, aici ştiţi cum este, fiecare are încredere într-o anumită persoană, nu ştiu dacă ce spun ceilalţi contează, dar să sperăm că va conta", spune europarlamentarul.

"Am văzut răspunsul domnului Iohannis şi sper că va conta acest lucru. Deci şi eu îl sfătuiesc să nu-l ia", afirmă ea.

 

Ce zic intelectualii?

 

În scrisoarea deschisă publicată zilele acestea în Revista 22, semnată de numeroşi intelectuali, în frunte cu Vlad Zografi, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu, Andrei Oişteanu, Magda Cârneci, Andrei Cornea, Vladimir Tismăneanu, aceştia îi transmit lui Klaus Iohannis că victoria sa în alegerile prezidenţiale a reprezentat "o cauză pentru societatea civilă din România".

Semnatarii scrisorii spun că au fost "uimiţi" când au citit lista posibililor săi colaboratori: "Tocmai pentru că aţi generat atâtea speranţe, am fost uimiţi când am citit lista posibililor dumneavoastră colaboratori. Până acum nu aţi dat nici o dezminţire în privinţa lor. Desigur, nu ne-am închipuit nici o clipă că echipa care vă va însoţi la Cotroceni va fi lipsită de orice culoare politică. Suntem totuşi uimiţi şi îngrijoraţi că v-aţi oprit pentru funcţia de şef al cancelariei prezidenţiale, asupra unei persoane (Dan Mihalache) ale cărei antecedente nu-l recomandă în nici un caz ca pe un democrat veritabil. De la traseul său curricular, care începe în perioada Văcăroiu, traversează "perioada Năstase", virând apoi către Crin Antonescu, trecând apoi prin opinia sa, pe care a făcut-o publică, privind parteneriatul româno-american şi până la felul în care se exprimă domnia sa ("jigodie frustrată", (...) "mai caută pe goagăl") e în grav dezacord cu ce aşteptăm din partea instituţiei prezidenţiale. Stilistic, se află la antipozi faţă de dumneavoastră, şi ne e greu să ne închipuim cum ar decurge o asemenea colaborare. Nu multe vorbe bune se pot spune şi despre ceilalţi consilieri ce par a fi fost nominalizaţi".

Răspunsul lui Klaus Iohannis nu a întârziat. "Mulţumesc Revistei 22 pentru scrisoarea deschisă pe care mi-a adresat-o în numele unui grup de intelectuali. Îi asigur pe semnatarii ei că rămân credincios promisiunilor şi angajamentelor pe care mi le-am luat faţă de românii din ţară şi din străinătate. Acest lucru se va reflecta în toate deciziile mele, inclusiv în privinţa echipei de consilieri", a scris preşedintele ales, pe contul său de Facebook.

 
Monica Macovei, intervievată de Cosmin Ruscior, despre viitorii consilieri ai preşedintelui ales, Klaus Iohannis