Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nelson Mandela, "un gigant al istoriei"

nelson_mandela_un_gigant_al_istoriei.jpg

Barack Obama ţine un discurs la Soweto, pe fundalul imaginii lui Nelson Mandela (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)

Preşedintele american l-a salutat pe Nelson Mandela ca pe "un gigant al istoriei", la ceremonia oficială organizată în memoria fostului preşedinte sud-african. Barack Obama i-a adus un omagiu tatălui naţiunii multirasiale, marţi, la Soweto, potrivit AFP.

"Este dificil să elogiezi un om (...), dar este şi mai dificil să elogiezi un gigant al istoriei, care a condus o naţiune către dreptate", declară Barack Obama.

Preşedintele american îi critică pe liderii care se declară "solidari" cu lupta purtată de Nelson Mandela, dar care îşi reprimă opoziţia poporului lor. Obama a făcut declaraţia în faţa unui grup de demnitari străini, inclusiv unii lideri autoritarişti, reuniţi la Soweto.

Nelson Mandela trebuie să "zâmbească" din cer la vederea mulţimii reunite pentru ceremonia organizată în memoria sa, declară purtătorul de cuvânt al familiei, citat de AFP.

La rândul său, preşedintele sud-african, Jacob Zuma, a fost huiduit în mai multe rânduri, la începutul ceremoniei de omagiere a lui Mandela.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a efectuat luni seară o vizită la ambasada Africii de Sud din Moscova, unde a evocat sprijinul adus de Uniunea Sovietică în lupta împotriva apartheidului şi pentru "democraţie" în Africa. Liderul de la Kremlin l-a comparat pe Mandela cu Aleksandr Soljeniţîn. Putin nu participă la funeraliile fostului preşedinte sud-african, el fiind reprezentat de preşedintele Consiliului Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului rus).