Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Frunda: Parlamentarii nu vor avea o imunitate în plus

Bănuiala bolnăvicioasă că toţi fură în Parlament nu este benefică societăţii, declară într-un interviu la RFI Gyorgy Frunda, consilier onorific al premierului Victor Ponta. El apreciază că votul de marţi al Parlamentului, care a modificat Codul Penal este benefic.

Gyorgy Frunda spune că afirmaţia potrivit căreia parlamentarii şi preşedintele nu vor mai putea fi anchetaţi pentru conflict de interese "este incorectă, este greşită, nu e adevărată, nu este adevărată! Conflictele de interese sunt prevăzute clar în legea Agenţiei Naţionale. Şi acolo trebuie modificată legea, pentru că la ora actuală, Agenţia spune că parlamentarul X sau consilierul Y este în conflict de interese şi urmează procedura judiciară în faţa instanţei. Nu ar fi normal ca în această situaţie inspectorul de integritate să cheme persoana vizată şi să-i spună: uite, eşti în această situaţie de conflict de interese. Dacă aşa este, să-i dau 15 zile să rezolve conflictul respectiv, pentru că vocaţia Agenţiei sau oricărei instituţii de stat nu este sancţiunea, ci prevenirea. Dacă eu, instituţia de stat, văd că un anumit parlamentar sau un subiect al legii respective este într-un conflict de interese, nu este rezultatul suprem să-l condamn, ci să-l previn, să-i dau posibilitatea să aleagă între cele două situaţii în care se află".

 

"Nu se creează o imunitate în plus"

 

Gyorgy Frunda susţine că parlamentarii nu vor avea o superimunitate: "Nu au nici o imunitate în plus parlamentarii, nu se creează o imunitate. Dacă vreţi, se lărgeşte sfera de activitate a parlamentarilor. Timp de câţiva ani, s-a încercat să se restrângă foarte mult posibilitatea ca parlamentarul să mai facă şi altceva, considerându-se că este corect şi este cinstit doar parlamentarul care trăieşte din indemnizaţia de parlamentar. Niciodată nu am fost de acord cu acest lucru. Cred că în epoca modernă, oamenii care lucrează mai mult, care sunt de succes în societate (...), acceptă o poziţie socială şi fac ceva în interesul colectivităţii, ajung parlamentari, nu trebuie să le reduci posibilitatea de a-şi continua activitatea profesională şi în acelaşi timp să fie parlamentari. Desigur, trebuie să le interzici să aibă beneficii materiale directe de pe urma faptului că sunt parlamentari. Dar în rest, un medic care dimineaţă înainte de Parlament merge şi operează, arhitectul care-şi face planurile, avocatul care lucrează la Tribunal şi pe urmă la Parlament, cred că este un câştig pentru un Parlament naţional, iar această bănuială bolnăvicioasă că toţi fură în Parlament nu este benefică societăţii".

Întrebat cum crede că se va reflecta votul de marţi al Parlamentului în raportul MCV, consilierul premierului a răspuns: "În raportul MCV de anul acesta nu poate să se reflecte, pentru că timpul este prea scurt. Depinde cum vom comunica. Eu am experienţa comunicării cu experţii europeni. Atunci când explici lucrurile juridic cum stau, ai câştig de cauză. Eu nu cunosc nici un stat în Uniunea Europeană, în care demnitarul de stat să fie asimilat funcţionarului public, aşa cum a fost în legislaţia României până ieri sau cum este şi azi, pentru că aceasta chiar dacă e admisă de Parlament, nu-i o lege. Dar dacă explici că există instrumente legale suficiente pentru tragerea la răspundere corectă, obiectivă a omului politic şi că această modificare a legii nu are ca scop absolvirea de răspundere a unor oameni care sunt acuzaţi sau au procese în curs, atunci ai de câştigat".

 

Contextul şi reacţiile

 

Parlamentarii şi preşedintele nu vor mai putea fi anchetaţi pentru conflict de interese, definit în Codul Penal drept faptă a funcţionarului public, după ce au fost scoşi din această categorie, printr-un proiect de lege adoptat marţi de Parlament.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că va retrimite legea Legislativului, menţionând că "nu putem confunda Preşedinţia şi Parlamentul cu un butic din Gara de Nord".

Parlamentarii trimişi în judecată pentru fapte de corupţie sau asimilate acestei infracţiuni ar putea să fie achitaţi, iar cei aflaţi în detenţie, prin condamnări definitive, ar putea fi puşi în libertate, avertizează DNA.

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, a postat marţi pe Facebook, înaintea votului din Parlament privind proiectul de lege, un mesaj în care arată că "se va crea o superimunitate", iar "istoricul de cazuri al ANI va fi aruncat în aer în cazul a 25 de senatori şi deputaţi".

CSM susţine că prin scoaterea preşedintelui şi a parlamentarilor din categoria funcţionarilor publici, prin proiectul de lege adoptat marţi, "se ajunge practic la exonerarea de răspundere penală a persoanelor vizate de acesta", precizând că nu a primit spre avizare actul normativ.

Judecătorii susţin că scoaterea parlamentarilor de sub incidenţa infracţiunii de conflict de interese reprezintă o sfidare fără precedent adusă ideii de justiţie egală tuturor, modificările la Codul Penal şi consecinţele acestora fiind incompatibile cu mecanismul de funcţionare a unui stat de drept.

Gyorgy Frunda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre imunitatea parlamentarilor