Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia trimite ajutoare în Transnistria, după modelul ucrainean

camioane.jpg

(FOTO: REUTERS/Antonio Bronic)

Moscova trimite ajutor umanitar în Transnistria, acţiunea fiind asemănătoare cu cele întreprinse de Moscova în estul Ucrainei. Şapte camioane cu mobilă și echipamente medicale au ajuns în regiune şi altele sunt pe drum. Totuşi, surse din Guvernul de la Chișinău declară că nu există deocamdată motive de îngrijorare privind acţiunile ruse în Transnistria.

Directorul organizației ruse Integrarea Euroasiatică, Aleksandr Argunov, a menționat că acest ajutor este destinat pentru noi centre medicale din regiune, precizând că ”alte câteva zeci de camioane cu ajutor umanitar, se află în drum spre Tiraspol”.“Nu ştim cum vor evolua lucrurile în Transnistria şi preferăm să transportăm acest ajutor cât mai curând”, a spus Argunov. Echipamentele medicale, dar și mobila provin din mai multe țări, printre care Israel, Germania şi Belarus.

Solicitați de RFI, responsabili din cadrul Executivului de la Chișinău au declarat că nu putem vorbi de un convoi umanitar, ci mai degrabă despre un ajutor social, iar aceste acțiuni nu trezesc deocamdată îngrijorări.”Responsabili de la Serviciul Vamal au verificat informațiile și nu este un convoi, cum anunță presa. Și ucrainenii au dezmințit. Este vorba de câteva proiecte ruse prin intermediul cărora sunt construite spitale și grădinițe la Tiraspol. Pentru acestea au fost trimise câteva mașini cu echipamente. Nici ucrainenii nu permit și nu au permis nici un fel de convoi. Cele șapte mașini au intrat separat pe teritoriul R.Moldova având marfă, un destinatar care nu are treabă cu convoiul umanitar”, susțin surse de la Guvern.

În cazul în care pe viitor camioanele cu ajutor umanitar ”vor ajunge organizat pe teritoriul R.Moldova”, vor fi aplicate alte reguli, mai spun responsabilii moldoveni.

Potrivit presei transnistrene, fondatorul organizaţiei Integrarea Euroasiatică, deputatul rus Aleksei Juravliov s-a întâlnit miercuri, la Tiraspol, cu liderul transnistrean, Evgheni Sevciuk. Cei doi au vorbit despre construcţia, cu finanțare rusă, a unor centre medicale şi grădiniţe în Transnistria.

Potrivit Asociației Promo-Lex din R.Moldova, organizației care își propune să apere drepturile omului în stânga Nistrului, în prezent, nu există date oficiale care ar demonstra câți bani au fost alocați de Federația Rusă pentru proiectele sociale din Transnistria deoarece nu există transparență și o coordonare cu autoritățile constituționale ale R.Moldova.