Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Daniel Barbu şi-a dat demisia. Cine va fi noul ministru al Culturii?

daniel_barbu_dat_demisia_cine_noul_ministru_culturii.jpg

Ministrul demisionar al Culturii, Daniel Barbu

Premierul Victor Ponta a confirmat joi pentru Mediafax demisia lui Daniel Barbu din postul de ministru al Culturii. Şeful Guvernului precizează că va trimite Preşedinţiei demisia doar împreună cu propunerea de numire a unui nou ministru şi numai după ce va discuta cu conducerea PNL şi preşedintele Traian Băsescu.

"Nu pot lăsa ministerul fără conducere în această perioadă. Se apropie Sărbătorile, sunt plăţi de făcut, inclusiv pentru salarii, iar singurul care poate semna este chiar ministrul, nu un secretar de stat", explică premierul Victor Ponta.

Preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu, este cotat cu cele mai multe şanse în cadrul PNL pentru a prelua mandatul de ministru.

Daniel Barbu, s-a arătat nemulţumit duminică la Craiova că banii alocaţi pentru programul naţional de prevenire şi combatere a infectării cu HIV reprezintă jumătate din bugetul alocat pentru programele ministerului pe care îl conduce.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri seară că Victor Ponta trebuia să-l demită pe ministrul Culturii, arătând că Daniel Barbu nu poate demisiona, pentru că "este un om cu handicap sufletesc".

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a fost întrebat miercuri la RRA dacă este de părere că ministrul Culturii va demisiona, el răspunzând: "Eu cred că da".

Controversele mandatului

Daniel Barbu, profesor universitar şi senator PNL, a fost numit în funcţia de ministru al Culturii în decembrie anul trecut. Mandatul lui a fost marcat de mai multe scandaluri. A fost acuzat, de pildă, că a acceptat desființarea unor instituții culturale cu tradiţie doar pentru a face economii la buget  - e vorba despre Teatrul Național de Operetă "Ion Dacian", Centrul Național al Dansului București şi Centrul Național de Artă "Tinerimea Română". Apoi, Daniel Babru a fost între cei patru iniţiatori ai controversatei legi Roşia Montană, care a declanşat proteste fără precedent în România faţă de mineritul cu cianuri. Protestatarii i-au cerut explicit demisia încă din septembrie, de la începutul mişcărilor de stradă. Ulterilor, Ordinul Arhitecţilor din România şi mai multe ONG-uri i-au cerut să plece din funcţie, pentru că ar fi pierdut un studiu de evaluare a patrimoniului de la Roşia Montană.

Duminia trecută, Daniel Barbu a afirmat că bugetul sănătăţii pentru persoanele cu HIV SIDA este prea mare şi că dacă aceşti bani ar fi reduşi, ar putea fi organizate mai multe evenimente culturale. Organizaţiile pacienţilor şi reprezentanţi ai societăţii civile au condamnat dur declaraţia, iar Consiliul Discriminării s-a autosesizat. Zilele trecute, Ministerul a emis un comunicat prin care îşi cere scuze pentru „comparaţiile nefericite“ făcute de şeful instituţiei.