Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Hannes Swoboda: Modificările aduse Codului Penal contravin valorilor UE şi vor influenţa negativ raportul MCV

Socialiştii din Parlamentul European critică modificarea Codului Penal de către Legislativul de la Bucureşti. Liderul socialiştilor din PE, Hannes Swoboda, spune la RFI că modificările încalcă valorile UE şi că deputaţii s-au grăbit. În opinia sa, "PSD trebuie să spună foarte clar că acest gen de activităţi pripite şi negândite, care contravin valorilor europene sunt inacceptabile".

Hannes Swoboda: Poziţia mea e foarte clară: legea de modificare a Codului Penal contravine valorilor Uniunii Europene, pentru că toţi trebuie să fie responsabili pentru acţiunile care nu ţin direct de mandatul lor, adică vorbitul în Parlament, votarea unor legi etc.. Sper că aceste modificări nu vor intra în vigoare. Este un adevărat pas înapoi pentru ţară şi va împiedica aspiraţiile justificate ale României în multe domenii, precum acordul Schengen.

 

Rep.: Votul a avut loc fără nici o dezbatere prealabilă. S-a grăbit Parlamentul?

H.S.: Absolut, Parlamentul s-a grăbit! (...) Am impresia că uneori politicile anticorupţie sunt folosite greşit, în scopuri politice. Dar consecinţa nu poate fi ca parlamentarii sau alte categorii vizate să nu poată da socoteală pentru corupţie.

 

Rep.: Ce le recomandaţi social-democraţilor români?

H.S.: Partidul Social Democrat trebuie să spună foarte clar că acest gen de activităţi pripite şi negândite care contravin valorilor europene sunt inacceptabile.

 

Rep.: Cum se va reflecta modificarea Codului Penal în raportul MCV?

H.S.: Cred că va influenţa negativ raportul, la fel cum va influenţa negativ imaginea României, nivelul potenţialelor investiţii. Mi se pare o decizie foarte rea pentru ţară însăşi.

 
Hannes Swoboda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre legea de modificare a Codului Penal