Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Analist moldovean: ”Societatea civilă nu mai este dispusă să facă concesii sau să-i menajeze pe liderii pro-europeni”

parlament_republica_moldova.jpg

Parlamentul de la Chişinău

Comisia Electorală Centrală din R.Moldova a validat, vineri, rezultatele alegerilor parlamentare. Așadar, cinci formațiuni politice au ajuns în Legislativ - Partidul Socialiștilor, dar și Partidul Liberal Democrat au obținut fiecare peste 20 la sută din sufragii, ceea ce înseamnă 25, și respectiv 23 de mandate de deputat,fiind urmat de Partidul Comuniștilor cu peste 17 la sută, 21 de mandate.

Partidul Democrat a fost votat de aproape 16 la sută dintre alegători și s-a ales cu 19 mandate în Legislativ, iar Partidul Liberal, care a obținut în jur de 10 la sută din sufragii va avea 13 fotolii de deputat. Între timp, forțele pro-occidentale, Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal au anunțat crearea noii majorități parlamentare și constituirea noii coaliții de guvernare.

Astăzi, 5 decembrie, a avut loc şedinţa de lucru a  grupului de experţi desemnaţi de PL, PDM și PLDM în vederea elaborării Acordului de creare a coaliţiei de guvernare pro-europeană. La întâlnire s-a stabilit agenda, priorităţile şi programul de activitate a grupului. În urma discuţiilor, s-a decis că experţii PL, PDM și PLDM vor elabora ”în termeni restrânşi, Acordul de constituire a Coaliţiei de guvernare pro-europeană şi liniile directorii ale  Programului de guvernare pentru următorii patru ani”. 

Comentatorul politic Nicolae Negru spune la RFI că negocierile de această dată dintre liderii pro-europeni vor fi mai ușoare decât au fost anterior. ”Sunt aceleași persoane, își cunosc cerințele, revendicările, pretențiile. Vor avea prudență în anumite chestiuni pe care le-au făcut alte dăți. Sperăm că au tras învățăminte. Societatea civilă nu mai este dispusă să facă concesii sau să-i menajeze așa cum au făcut-o. De asemenea, partenerii externi, SUA, Uniunea Europeană au făcut declarații că se așteaptă de la ei formarea cât mai rapidă a Guvernului.

Vor trebui să armonizeze programele electorale și aici sunt anumite divergențe fiindcă și electoratul este diferit. Sunt momente care pot să-i apropie pe foștii rivali electorali”.

Potrivit lui Nicolae Negru, Partidul Liberal Democrat, care are cele mai multe mandate, este în drept să propună premierul. ”Peste tot în lume se procedează la fel, există algoritm, formațiunea care are cele mai multe mandate, numește desemnează prim-ministru. Nu aș vedea de ce și la noi nu ar fi la fel. Liberalii au lăsat să se înțeleagă că PLDM trebuie să desemneze premierul, dar Partidul Democrat, desigur și-ar dori ca reprezentantul lor să fie șeful Cabinetului de Miniștri. Este cea mai importantă funcție, vizibilă într-o țară parlamentară”.

”Ultima șansă a liderilor pro-europeni de a recâștiga încrederea alegătorilor

Comentatorul moldovean consideră că până la sfârșitul anului, R.Moldova va avea un nou Guvern. ”Va fi elaborat operativ un program de guvernare, avem Acordul de Asociere și se va ține cont mai mult de el. Cât ține de problemele social-economice, nu cred că vor fi discuții. La împărțirea funcțiilor, societatea civilă ar trebui să fie foarte atentă ca să nu se pornească pe vechea cale a distribuirii tuturor funcțiilor care există în stat, inclusiv directorii de școală, ceea ce ar fi catastrofal și ar compromite definitiv alianța. Este ultima șansă a liderilor pro-europeni de a recâștiga încrederea alegătorilor pe care au avut-o după alegerile din 2009”.

”Rusia vrea destabilizări în masă ca și în Ucraina”

Deși socialiștii vorbesc despre desfășurarea alegerilor anticipate, nu și le doresc la modul practic. Partidul Socialiștilor, condus de Igor Dodon  ”îndeplinește o comandă a Moscovei”, afirmă Nicolae Negru. ”Rusia vrea destabilizări în masă, aceasta este arma pe care o folosește și în Ucraina. Există o problemă care va apărea peste doi ani, alegerea șefului statului. Aici este importantă colaborarea cu Partidul Comuniștilor. Surprinzător și Dodon s-a pronunțat pentru alegerea directă a șefului statului, pentru schimbarea Constituției. De ce nu, s-ar putea găsi o soluție comună și am depăși această primejdie, alegerile anticipate”, conchide comentatorul Nicolae Negru.

 
Analistul politic Nicolae Negru, intervievat de Valeria Viţu