Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Africa de Sud își ia adio de la Mandela

La Pretoria, mii de sud-africani stau la coadă așteptând să își ia adio de la fostul președinte Nelson Mandela, înainte ca acesta să fie dus în satul natal. Mandela va fi înmormântat duminică.

Cei mai mulți au venit încă de astă noapte, iar unii dintre ei au mers sute de kilometri cu mașina pentru a-l mai vedea o dată pe Mandela. O parte dintre cei care stau la cozi au așteptat multe ore în fața clădirii președinției Africii de Sud, unde a fost expus corpul neînsufleţit, în cursul după-amiezii de joi, și au rămas la coadă chiar și după ce au fost închise porțile.

”Să-l văd pentru ultima dată m-ar face atât de fericit”, spune Tieho Motspai, care s-a aşezat la coadă, împreună cu soţia sa, încă de la miezul nopții. ”Imediat după ce ne vom vedea preşedintele, ne vom întoarce acasă”, a adăugat el, înconjurat de mii de persoane.

Mulți au dormit în fața sediului președinției așteptând ca vineri trupul lui Mandela să fie expus din nou. Ca în fiecare dimineaţă din ultimele trei zile, corpul neînsufleţit al eroului luptei împotriva apartheidului şi primului preşedinte de culoare al Africii de Sud a părăsit spitalul militar din Pretoria, unde este conservat, la scurt timp după ora locală 07.00.

Cortegiul a traversat străzile capitalei, unde numeroşi sud-africani l-au întâmpinat cu mici drapele, onorându-l pe cel pe care îl consideră părintele naţiunii, iar o oră mai târziu a ajuns în curtea de onoare a președinției.

Sicriul va fi transferat sâmbătă în Eastern Cape, în sud – estul țării, provincia natală a lui Mandela, pentru a fi înmormântat duminică la Qunu, satul în care şi-a petrecut copilăria.

Funeraliile de stat vor avea loc în prezenţa a aproximativ 5.000 de persoane, printre care demnitari de stat străini, ca prinţul Charles şi foştii premieri francezi Lionel Jospin şi Alain Juppé.