
Politică
Marea Britanie redeschide o bază militară în Golf după 40 de ani
Ministrul de externe al Regatului Unit, Philip Hammond, a semnat un acord prin care marina britanică va putea folosi portul Mina Salman, din nord-estul insulei.
Cheltuielile de amenajare a bazei permanente, care se ridică la circa 18 milioane de euro, vor fi suportate de Bahrain, în timp ce cheltuielile de exploatare vor reveni Marii Britanii.
Baza va fi folosită de distrugătoare și de cele două port-avioane aflate în construcție în șantierele navale din Scoția.
Regim “tiranic”
Acordul dintre Marea Britanie și Bahrain a fost criticat de opoziția din emirat, unde majoritatea populației este musulman șiită, în timp ce conducătorii sunt suniți, iar acuzațiile de discriminare datează de mulți ani.
“Această bază e o recompensă pentru tăcerea față de abuzurile împotriva drepturilor omului comise în Bahrain, pentru sprijinul lor continuu acordat acestui regim tiranic și corupt”, a spus Nabeel Rajab, unul intre liderii opoziției.
“Banii plătiți de Bahrain constituie de fapt o cumpărare a tăcerii guvernului britanic și a sprijinului pentru regim și împotriva luptei pentru dreptate, democrație și drepturile omului”.
În timpul așa-zisei “Primăveri Arabe” din 2011 guvernul Bahrain-ului a reprimat în mod sângeros, cu sprijinul Arabiei Saudite, demonstrațiile pro-democrație din emiratul insular.
Statele Unite și Marea Britanie au fost extrem de discrete atunci, spre deosebire de atitudinea critică la adresa regimurilor autoritare din Tunisia, Libia și Egipt, care au fost răsturnate în acel an.
Acum, guvernul britanic spune că a ridicat problema încălcării drepturilor omului și că guvernul din Bahrain ia măsuri de îndreptare a situației.
Reorientare strategică
Marea Britanie revine aici după o absență de 43 de ani, retragerea militară fiind determinată atunci de considerente financiare și coincizând cu declararea independenței emiratului Bahrain, care fusese protectorat britanic începând cu 1861.
Decizia de redeschidere a bazei din Bahrain semnifică o schimbare strategică importantă, care permite Marii Britanii să fe prezentă în această zonă crucială a globului la scurt timp după retragerea militară din Afganistan, care va avea loc până la sfârșitul acestui an.
Baza va permite Marii Britanii, dar și Franței să fie mai angajate militar în zona Golfului, pe fondul reorientării crescânde a Statelor Unite către Asia și Orientul Îndepărtat.
Statele din Golf sunt ținte ale agresiunii din partea organizațiilor extremist-islamiste, precum Al-Qaeda în Peninsula Arabică, organizație ce controlează teritorii întinse în sudul și estul Yemen-ului și la sfârșitul săptămânii ș-a asumat responsabilitatea uciderii a doi ostateci, între care un foto-jurnalist născut în Marea Britanie.
Prezența militară britanică permanentă în acest emirat din Golf va fi fără doar și poate văzută ca un act de război de către extremiștii islamiști, care deja consideră Marea Britanie o țintă legitimă pentru atacuri teroriste.