Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


AFP: Participanţi plătiţi şi puţin entuziaşti, la contramanifestaţia Puterii la Kiev

Participanţi la contramanifestaţia Puterii, organizată ieri la Kiev, au fost plătiţi şi puţin entuziaşti, a titrat, sâmbătă, agenţia AFP, dezvăluind că, la mitingul organizat în centrul capitalei ucrainiene de susţinătorii preşedintelui Ianukovic, celor prezenţi li s-ar fi promis suma de 250 de grivne (aproximativ 20 euro) pentru a susţine Puterea contestată în stradă de trei săptămâni de zeci de mii de oameni.

Agenţia de ştiri citează declaraţii ale unor manifestanţi aduşi din ţară la proteste care spun că au fost minţiţi că vor participa la o manifestaţie pentru pace şi unitatea Ucrainei.

"Am fost înşelaţi!", declară Tetiana, o pensionară ucraineană, care afirmă că nu ştia că, acceptând să vină sâmbătă la Kiev, avea să participe la un miting de susţinere a preşedintelui Viktor Ianukovici.

"Ni s-a spus că această manifestaţie ar fi pentru pace şi unitatea Ucrainei, iar la faţa locului s-a dovedit că este un miting în favoarea Partidului Regiunilor" al preşedintelui Ianukovici, se plânge Tetiana Skliarenko, în vârstă de 58 de ani, care locuieşte în oraşul Koziatîn, la sud-vest de Kiev, şi care a parcurs aproximativ 200 de kilometri cu autobuzul, într-un grup, fără să fie remunerată.

Această manifestaţie, la care au participat aproximativ 35.000 de persoane, potrivit unui jurnalist AFP, citat de Mediafax, - 60.000 potrivit poliţiei sau 200.000 potrivit organizatorilor -, se dorea o demonstraţie în forţă, cu o zi înaintea unei mari mobilizări a opoziţiei prevăzute duminică.

Mişcarea de contestare a liderilor de la Kiev a început după ce preşedintele Ianukovic a refuzat sa semneze acordul de asociere cu UE.