Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preşedintele a promulgat modificarea Legii referendumului

basescu_are_constitutia_in_mana.jpg

Preşedintele Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, sâmbătă seară, modificarea Legii referendumului, potrivit unui comunicat publicat de Administraţia Prezidenţială. Acţiunea preşedintelui s-a produs cu numai câteva minute de expirarea termenului legal, mai exact la ora 23.56.

Preşedintele Traian Băsescu declara, recent, că va semna legea referendumului, însă arăta că va amâna acest moment cât de mult va putea, opinând că propunerea de revizuire a Constituţiei, în forma actuală, este "catastrofală" pentru România.

Noua lege prevede că un referendum poate fi validat daca la urne se prezinta cel putin 30% din numărul persoanelor cu drept de vot. Preşedintele cerea un prag minim de participare de 50% plus unu din numărul total al alegătorilor.

Actul normativ, în noua sa formă, va fi putea fi aplicat începând cu 14 decembrie 2014.

În 20 noiembrie, preşedintele Traian Băsescu declara că nu exclude posibilitatea de a reveni cu o sesizare la Curtea Constituţională în legătură cu legea care stabileşte pragul de 30% prezenţă la referendum pentru validare: "Constituţia nu îl limitează pe preşedinte (legat de numărul sesizărilor care pot fi trimise Curţii Constituţionale pe aceeaşi lege - n.r.). Ar fi fără precedent în mandatele mele, dar gândiţi-vă care ar fi efectul intrării în vigoare a legii".

El a mai declarat că în prezent preşedintele este ales cu 50% plus unul din electori, iar dacă intră legea în vigoare, ar putea fi demis cu 30%, în condiţiile în care actuala majoritate are 70%.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, declara ulterior că nu crede că şeful statului va putea contesta pentru a doua oară la Curtea Constituţională Legea referendumului, afirmând că în acest caz o lege ar putea fi "atacată la nesfârşit" şi poate fi blocată "la infinit" de la promulgare.