Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Toni Greblă, de la Senat la Curtea Constituțională

Senatorul PSD Toni Greblă pleacă din parlament la Curtea Constituțională, el fiind propunerea făcută de Senat pentru a-i lua locul Iuliei Motoc, aleasă magistrat la CEDO. Nominalizarea lui Toni Greblă a venit după ce Lucian Bolcaș, o primă opțiune, a renunțat, nefiind agreat de președintele Traian Băsescu.

Din decembrie anul trecut, Toni Greblă a început al doilea mandat de senator în Parlamentul României, reprezentând o circumscripție din județul Gorj. Este vicepreşedintele comisiei juridice şi face parte din comisia permanentă privind statutul deputaţilor şi senatorilor, dar şi din comisia de revizuire a Constituţiei.

Toni Greblă are o mai îndelungată activitate politică, începută chiar după revoluție. Astfel, între 1989 și 1990 a fost președintele CFSN Gorj, iar din 1990 până în 1993 a fost prefect al județului Gorj. A mai ocupat aceeași funcție între anii 2000 și 2003.

Toni Greblă a urmat mai multe cursuri organizate de Națiunile Unite – în 1994 ”Teoria și practica negocierilor”, iar în 1995, ”Introducere în studiul economiei mondiale”. Aceste specializări au fost parcurse în perioada cât Toni Greblă a fost trimis prim-secretar la misiunea română de la ONU, din Geneva, unde a stat timp de patru ani.

Ca formație profesională, senatorul Greblă este jurist, fiind absolvent în 1978 al Facultății de Drept de la Universitatea București, astfel că înainte de 1989, a fost avocat la Baroul din Gorj.

E de menționat de asemenea că între 2003 și 2004, Toni Greblă a fost consilier în Ministerul Administraţiei şi Internelor, iar în perioada 2005 – 2008, director general al Asociaţiei Patronale Miniere din România PATROMIN.

În prezentarea de pe pagina Senatului, Toni Greblă scrie că este cunoscător de nivelul foarte bine al limbii franceze și bine al celei engleze. Este căsătorit și are doi copii.