Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cutremur în USL. Se rupe Uniunea după Anul Nou?

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, avertizează că ruperea USL este iminentă, dacă certurile dintre liberali şi social-democraţi continuă. Dacă Antonescu vrea să rupă alianţa, atunci să o rupă, vine şi replica premierului Victor Ponta, care precizează însă că el nu-şi doreşte acest lucru.

Totul a plecat de la o şedinţă cu uşile închise a conducerii PNL, de vineri, când Crin Antonescu ar fi spus că ideea premierului privind trecerea amnistiei prin Parlament a fost una "stupidă", în condiţiile în care declaraţiile publice erau împotrivă.

Ulterior, Victor Ponta a afirmat că Antonescu nu spune adevărul. Întrebat cum comentează declaraţiile lui Crin Antonescu din şedinţa de vineri a conducerii PNL, apărute pe surse, preşedintele PSD a declarat că dacă acestea sunt adevărate, atunci liberalul şi-a minţit colegii.

"Nu ştiu dacă sunt adevărate. Dacă sunt adevărate, domnul preşedinte Antonescu şi-a minţit colegii asupra realităţii, pentru că am fost la USL cel puţin 12 persoane atunci când domnia sa a fost de acord cu legea amnistiei. După aceea a zis să dau Ordonanţă de Urgenţă mai bine. Am spus, evident, că nu dau Ordonanţă de Urgenţă pe aşa ceva şi s-a hotărât repet în USL", precizează premierul.

 

Ce spune Antonescu?

 

Crin Antonescu a fost întrebat apoi tot luni dacă este iminentă o rupere a USL după Anul Nou, în cazul în care vor continua disputele, el răspunzând: "Dacă genul acesta de lucruri continuă, mă tem că da".

"Dacă genul acesta de lucruri continuă, mă tem că da. Dar câtă vreme suntem în activitate, ca să spun aşa, câtă vreme lucrurile care ţin de guvernare, de legislaţie se desfăşoară normal şi salut în sensul acesta faptul că PSD a înţeles să retragă legea amnistiei sau să o amâne sau ce fac dânşii cu ea, dar în orice caz să nu mai fie agendă, încercăm să mergem înainte", spune preşedintele PNL.

Crin Antonescu a mai fost întrebat dacă vede o cale de împăcare cu Victor Ponta în acest moment. "Pe mine nu mă mai interesează împăcări, nu mă mai interesează prietenii, când se ajunge la aşa ceva nu ne mai putem pune asemenea probleme. Pe mine mă interesează însă să salvăm decenţa. Pentru că dacă lucrurile capătă aspecte patologice, cu 12 oameni care erau... deja te sperii. Vreau însă să fim decenţi", declară el.

"Iar avem declaraţii a căror veridicitate trebuie să o verificăm. Am avut Roşia Montană, votez ca premier, nu votez sau invers. Bun, am trecut. Am avut telefonul ăla nenorocit, care nu s-a dat. Am vrut să o acopăr. Povestea asta, care ia o turnură biblică, cu 12 persoane. Chiar sunt alarmat, nu vreau să insist. Să ne spună, cum îi spunea dânsul domnului Băsescu, să scoată stenogramele, care erau ăia 12? Zău, chiar pare o situaţie tristă, nu vreau să mai comentez", afirmă preşedintele liberal.

A venit apoi şi replica premierului: Victor Ponta spune că dacă Antonescu vrea să rupă alianţa, atunci să o rupă, precizând însă că el nu-şi doreşte acest lucru.

 
Jurnalistul Ion M. Ioniţă, intervievat de Anca Năstase