Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iohannis, de două ori mai multă încredere decât Ponta – sondaj INSCOP

Recentele alegeri prezidențiale au determinat schimbări importante în ierarhiile politice, arată un sondaj INSCOP, realizat la comanda ziarului Adevărul. Rezultatul alegerilor prezidenţiale a avut un impact pozitiv spectaculos asupra încrederii în Klaus Iohannis care domină clasamentul cu 60% încredere multă şi foarte multă. Premierul Victor Ponta este acum pe locul trei, după Mugur Isărescu

Președintele ales Klaus Iohannis conduce în clasamentul încrederii în personalități, cu o urcare de-a dreptul spectaculoasă, la 60% încredere multă și foarte multă. Este aproape o dublare față de datele de la o măsurătoare similară, făcută în octombrie, când Iohannis era cotat cu 35,2%.

În sondajul INSCOP, pe locul al doilea se află guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu aproape 46%, iar primul ministru Victor Ponta ocupă locul al treilea, dar cu o prăbușire masivă, la 26,1% încredere multă și foarte multă, comparativ cu 38,7% pe datele culese la începutul lunii octombrie. Adevărul comentează că se poate observa efectul alegerilor şi asupra altor lideri politici.

Dacă cei asociaţi cu Klaus Iohannis (așa cum sunt Cătălin Predoiu și Vasile Blaga) au uşoare tendinţe de creştere a încrederii, cei asociaţi cu Victor Ponta (Liviu Dragnea sau Ion Iliescu) cunosc o deteriorare a încrederii populaţiei.

În privința opțiunilor de vot pentru partide, pe primul loc se situează acum noul Partid Liberal ( de fapt PNL + PDL) cu 41,7%, în creștere cu 10 procente în comparație cu cercetarea anterioară. Acesta este urmat de Alianța PSD – UNPR – PC, cu 38,8%, față de 41,9% în octombrie.

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, asocierea PNL-PDL ar obţine astfel cele mai multe voturi, urmată de Alianţa PSD-UNPR-PC. Locul 3 este ocupat de Partidul Mişcarea Populară cu 5,6%, urmat de UDMR cu 5,1%. Restul partidelor măsurate nu ar trece pragul parlamentar de 5%.

Barometrul ”INSCOP - ADEVĂRUL despre România” a fost realizat în perioada 27 noiembrie - 2 decembrie 2014. Volumul eșantionului a fost de 1076 persoane, iar eroarea maximă admisă a datelor este de +/- 3%.