Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Moartea lui Kim Jong-il, comemorată cu fast la Phenian

Un miting de amploare a avut loc marţi la Phenian, în memoria fostului lider nord-coreean, Kim Jong-il, decedat acum doi ani. O ocazie pentru afişarea loialităţii armatei şi partidului faţă de fiul şi succesorul fostului conducător, Kim Jong-un, potrivit AFP.

Zeci de mii de oficiali militari sau membri de partid, într-o tăcere mormântală, cu expresii impasibile pe faţă se ridică simultan să îl aplaude pe Kim Jong-un, când conducătorul nord-coreean urcă pe podium.

Ceremonia de la Phenian a inclus discursuri ce au subliniat loialitatea neştirbită faţă de Kim Jong-un şi care au lansat noi avertismente la adresa Coreei de Sud.

"Vom fi războinici pentru salvarea partidului cu vieţile noastre (...) şi cu convingerea că nu cunoaştem pe altcineva mai mare decât tovarăşul Kim Jong-un", a declarat şeful statului, un titlu onorific, Kim Yong-nam.

El vorbeşte despre "progresele imense" înregistrate de Coreea de Nord de la venirea la putere a tânărului conducător. Regimul stalinist de la Phenian a trimis un satelit în spaţiu, în decembrie anul trecut şi a realizat al treilea test nuclear în februarie anul acesta, cel mai important, de altfel, dintre cele trei teste.

Un alt militar de rang înalt i-a adus şi el un omagiu conducătorului şi a lansat un atac verbal la adresa vecinei din sud. "Dacă inamicii lansează o singură scânteie spre patria noastră, militarii noştri se vor grăbi să-i termine pe toţi invadatorii şi să efectueze unificarea" peninsulei, avertizează el.

Ceremonia are loc la câteva zile de la arestarea, judecarea şi execuţia unchiului lui Kim Jong-un, Jang Song-thaek.