Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Angela Merkel, al treilea mandat de cancelar

angela_merkel.jpg

Sursa imaginii: 
Reuters/Thomas Peter

Angela Merkel a fost aleasă marţi de către deputaţi pentru al treilea mandat de cancelar al Germaniei. Conservatoarea va conduce o "mare coaliţie" alcătuită din CDU şi aliata sa bavareză, CSU, plus social-democraţii.

Componenţa Guvernului Germaniei:

 

Cancelar: Angela Merkel (CDU)

Şef de cabinet: Peter Altmaier (CDU)

Vicecancelar: Sigmar Gabriel (SPD)

 

Miniştri:

- Economie şi Energie: Sigmar Gabriel (SPD)
- Afaceri Externe: Frank-Walter Steinmeier (SPD)
- Finanţe: Wolfgang Schäuble (CDU)
- Interne: Thomas de Maizière (CDU)
- Apărare: Ursula von der Leyen (CDU)
- Muncă: Andrea Nahles (SPD)
- Justiţie şi Protecţia Consumatorului: Heiko Maas (SPD)
- Sănătate: Hermann Gröhe (CDU)
- Agricultură: Hans-Peter Friedrich (CSU)
- Mediu: Barbara Hendricks (SPD)
- Familie: Manuela Schwesig (SPD)
- Transporturi şi Infrastructură digitală: Alexander Dobrindt (CSU)
- Educaţie: Joanna Wanka (CDU)
- Ajutor pentru Dezvoltare: Gerd Müller (CSU)

 

Programul asupra căruia conservatorii şi social-democraţii au ajuns la un acord pentru următorii patru ani prevede între altele introducerea unui salariu minim de 8,50 euro pe oră. El urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2015. Potrivit institutului de cercetare DIW, 5,6 milioane de salariaţi primesc în prezent un salariu mai mic de 8,50 de euro pe oră.

Federaţiile angajatorilor au evocat desfiinţarea posibilă a 1,2 până la 1,8 milioane de locuri de muncă, în urma introducerii unui salariu minim la acest nivel.

 

Economie

 

Pe de altă parte, coaliţia reafirmă opoziţia germană faţă de orice preluare în comun a datoriei ţărilor din zona euro, prin euroobligaţiuni sau orice alte mecanisme de acest fel şi totodată ataşamentul faţă de principiul "solidarităţii şi responsabilităţii", potrivit căruia fiecare ţară este responsabilă de acţiunile şi finanţele sale.

 

Dubla naţionalitate

 

Socialiştii au reuşit să se impună la acest capitol. Copiii născuţi în Germania ai cuplurilor de străini vor putea să aibă două paşapoarte, cel german şi cel al ţării de origine a părinţilor. Până acum erau obligaţi să aleagă, până la vârsta de 23 de ani. Sunt vizaţi, însă, doar cei care sunt născuţi şi care au crescut în Germania. Această regulă îi favorizează pe turci, cea mai importantă comunitate de migranţi în Germania, cu aproximativ trei milioane de membri.