Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ianukovici negociază la Moscova. La Kiev, protestele continuă

ianukovici-putin_1.jpg

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici şi omologul său rus, Vladimir Putin

În Ucraina, criza politică se adâncește înainte de vizita controversată a președintelui Viktor Ianukovici la Moscova. Partidul Regiunilor, la putere, cere o remaniere guvernamentală. Mai mulţi miniştri de externe din Uniunea Europeană spun că uşa este ”deschisă” în continuare.

UPDATE

Rusia va scădea preţul gazelor naturale pe care le vinde Ucrainei, a anunţat marţi preşedintele rus Vladimir Putin, după întâlnirea cu omologul său ucrainean, Viktor Ianukovici, la Moscova.

Anterior, France Presse anunța că Rusia şi Ucraina au semnat, marţi, un acord destinat eliminării obstacolelor comerciale dintre cele două ţări.

Președintele Ianukovici se vede la Moscova cu Vladimir Putin pentru a încerca să obțină mai multe credite, dar şi reducerea tarifelor la gazele naturale importate din Rusia. Cel puțin acesta este anunțul oficial, ținând cont de faptul că Ucraina trebuie să plătească în scurt timp Rusiei câteva miliarde de dolari.

Numai că vizita lui Ianukovici este contestată de opoziţie, care se teme că liderul ucrainean va semna un acord de aderare a ţării la Uniunea Vamală, patronată de Rusia, în loc să încerce o apropiere de Uniunea Europeană.

La Moscova urmează să fie semnate mai multe acorduri, dar atât autoritățile ucrainene, cât și cele ruse, au afirmat că aderarea Ucrainei la Uniunea Vamală nu se află pe ordinea de zi a vizitei.

Consilierul economic al Kremlinului, Andrei Belousov, a declarat că Moscova ar putea acorda un important credit Ucrainei, aflate în recesiune și riscând falimentul.

”Situația din Ucraina este de așa natură în prezent, încât, fără un credit de la o parte sau alta, ei nu vor putea pur și simplu să mențină stabilitatea economică”, a declarat el, citat de agenția oficială Itar-Tass.

”De aceea, nu exclud ca o asemenea cerere să fie adresată și să fie acordat un credit”, a adăugat el.

Deocamdată sunt puține date despre întâlnirea celor doi președinți. Totuși, France Presse transmite o declarație a lui Viktor Ianukovici.

Ucraina şi Rusia trebuie să îşi dezvolte ”parteneriatul strategic”, a declarat marţi preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, în cadrul unei întâlniri la Kremlin cu omologul său rus, Vladimir Putin.

”Întâlnirea de astăzi este într-o oarecare măsură strategică. Nu trebuie să ne oprim aici, trebuie să dezvoltăm parteneriatul nostru strategic”, a declarat el.

Protestele continuă la Kiev

În acest timp, la Kiev criza se adâncește, iar ca un fapt neobișnuit, Partidul Regiunilor, aflat la putere, a cerut remanierea guvernului, în speranţa că va calma nemulţumirile opoziţiei. Nici protestele de stradă nu contenesc, manifestanţii pro-europeni anunțând că nu renunță până când preşedintele şi actualul executiv nu demisionează.

Protestele, care au loc mereu de patru săptămâni, au fost provocate de refuzul puterii de la Kiev de a semna, la sfârșitul lui noiembrie, un acord de asociere cu Uniunea Europeană, document la care s-a lucrat timp de trei ani.

Opozanții îl acuză pe Ianukovici că vrea să ”vândă” Ucraina Rusiei, asociind-o uniunii vamale create de Moscova în fostul spațiu sovietic.

”Situația va deveni mai clară când Ianukovici merge în Rusia”, a declarat pentru France Presse un protestatar venit de la Lvov, în vestul Ucrainei.

Europa lasă "uşa deschisă" pentru Ucraina

Mai mulţi miniştri de externe din state ale Uniunii Europene au afirmat la Bruxelles că uşa este ”deschisă” în continuare unui acord de asociere cu Ucraina, în pofida anunţării de către comisarul însărcinat cu dosarul a suspendării negocierilor.

”Uşa rămâne deschisă”, a declarat William Hague, şeful diplomaţiei britanice, înaintea unei reuniuni cu omologii săi, dominate de situaţia din Ucraina, în cursul căreia urmau să discute cu Serghei Lavrov, șeful diplomației de la Moscova.

”Credem că este important ca Ucraina să poată să ia o decizie fără să fie supusă unei presiuni externe”, a adăugat el.

”Nu există motive de suspendare a negocierilor”, a subliniat ministrul olandez de externe Frans Timmermans, vizibil surprins de anunţul comisarului european Stefan Füle.

În urma amânărilor din partea puterii ucrainene, comisarul european pentru extindere Stefan Füle a anunțat duminică faptul că negocierile în vederea unui acord de asociere cu Ucraina au fost suspendate, în lipsa unui ”angajament clar” al președintelui ucrainean de a semna acest document.

Premierul ucrainean Mikola Azarov a oferit asigurări duminică asupra faptului că integrarea europeană este în continuare o prioritate.