Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Raport Senat: CIA a utilizat metode "brutale" şi "ineficiente" de interogare a suspecţilor de terorism

cia_0.jpg

Raport Senat: CIA a utilizat metode "brutale" şi "ineficiente" de interogare a suspecţilor de terorism

Agenţia Centrală de Informaţii din SUA a utilizat metode "brutale", de multe ori "ineficiente", pentru interogarea suspecţilor de terorism, inducând în eroare constant Preşedinţia şi Congresul privind informaţiile obţinute, se arată în raportul Senatului american.

"În multe cazuri, au fost utilizate imediat cele mai agresive tehnici de interogare, în serie şi fără oprire", indică raportul.

"Privarea de somn implica ţinerea deţinuţilor în stare de veghe până la 180 de ore, de obicei în picioare sau în poziţii incomode, chiar şi cu mâinile legate deasupra capului", adaugă documentul, precizând că un suspect de terorism a murit de hipotermie după ce a fost ţinut "parţial dezbrăcat" pe o podea de beton.

Potrivit raportului, alţi deţinuţi au fost legaţi la ochi şi târâţi pe coridoarele penitenciarelor în timp ce erau loviţi cu picioarele şi pumnii de gardieni.

Mulţi deţinuţi supuşi tehnicilor brutale de interogare au suferit halucinaţii, stări paranoice, insomnii ori au avut tendinţa de a se automutila. Abu Zubaydah, unul dintre liderii reţelei teroriste Al-Qaida, a devenit inconştient după ce a fost supus tehnicii simulării înecului, mai precizează autorii raportului.

Obama: Metodele utilizate de CIA au fost "contrare" valorilor SUA

Preşedintele american, Barack Obama, a denunţat utilizarea de către Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a unor metode "contrare" valorilor Statelor Unite.

"Aceste tehnici de interogare au afectat puternic reputaţia Statelor Unite pe plan global", a declarat Barack Obama într-un comunicat, promiţând că va face totul pentru ca aceste metode să nu mai fie utilizate niciodată.

"Nicio naţiune nu este perfectă, dar una din forţele Statelor Unite este voinţa de a înfrunta direct trecutul", a spus Barack Obama.

CIA: Au fost comise "erori", dar tehnicile brutale de interogare au permis dejucarea unor atentate

Agenţia Centrală de Informaţii din SUA a comis erori utilizând tehnici brutale de interogare, a admis directorul CIA, John Brennan, explicând însă că aceste metode au permis dejucarea unor comploturi teroriste după atentatele din 11 septembrie 2001.